Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPSC Prelims 2017 Answer Key Download

IAS Prelims 2017 Question Paper & Answer Key Available for Download

UPSC 2017 IAS Prelims Solved Paper: Answer Key

1. Which one of the following was a very important seaport in the Kakatiya kingdom?
(a) Kakinada
(b) Motupalli
(c) Machilipatnam (Masulipatnam)
(d) Nelluru
Answer: (b) Motupalli

2. With reference to 'Global Climate Change Alliance', which of the following statements is/are correct?
1. It is an initiative of the European Union.
2. It provides technical and financial support to targeted developing countries to integrate climate change into their development policies and budgets.
3. It is coordinated by World Resources Institute (WRI) and World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer:(a) 1 and 2 only

3. With reference to the religious history of India, consider the following statements:
1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
2. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (b) 2 Only
4. Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?
1. Jordan
2. Iraq
3. Lebanon
4. Syria
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4 only
Answer: (c) 3 and 4 only

5. With reference to 'National Investment and Infrastructure Fund', which of the following statements is/are correct?
1. It is an organ of NITI Aayog.
2. It has a corpus of Rs. 4, 00,000 crore at present.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c) 2 Only

6. The Global Infrastructure Facility is a/an
(a) ASEAN initiative to upgrade infrastructure in Asia and financed by credit from the Asian Development Bank.
(b) World Bank collaboration that facilitates the preparation and structuring of complex infrastructure Public-Private Partnerships (PPPs) to enable mobilization of private sector and institutional investor capital.
(c) Collaboration among the major banks of the world working with the OECD and focused on expanding the set of infrastructure projects that have the potential   to mobilize private investment.
(d) UNCTAD funded initiative that seeks to finance and facilitate infrastructure development in the world.
Answer: (b) World Bank collaboration that facilitates the preparation and structuring of complex infrastructure Public-Private Partnerships (PPPs) to enable mobilization of private sector and institutional investor capital.
7. For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by
(a) anyone residing in India.
(b) a resident of the constituency from which the election is to be contested.
(c) any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency.
(d) any citizen of India.
Answer: (c) any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency.

8. Consider the following statements:
1. In India, the Himalayas are spread over five States only.
2. Western Ghats are spread over five States only.
3. Pulicat Lake is spread over two States only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only
Answer: (c) 2 and 3 only

9. Biological Oxygen Demand (BOD) is a standard criterion for
(a) Measuring oxygen levels in blood
(b) Computing oxygen levels in forest ecosystems
(c) Pollution assay in aquatic ecosystems
(d) Assessing oxygen levels in high altitude regions
Answer: (c) Pollution assay in aquatic ecosystems

10. With reference to the role of UN-Habitat in the United Nations programme working towards a better urban future, which of the statements is/are correct?
1. UN-Habitat has been mandated by the United Nations General Assembly to promote socially and environmentally sustainable towns and cities to provide adequate shelter for all.
2. Its partners are either governments or local urban authorities only.
3. UN-Habitat contributes to the overall objective of the United Nations system to reduce poverty and to promote access to safe drinking water and basic sanitation.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
Answer: (a) 1, 2 and 3

Related Posts