Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPSC Prelims 2017 Answer Key & Question Paper for GS Paper I PDF

PRELIMS 2017 GS Paper 1 Question with Answers

Prelims 2017 Answer Key

61. Which of the following statements is/are true of the Fundamental Duties of an Indian citizen?
1. A legislative process has been provided to enforce these duties.
2. They are correlative to legal duties.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer:(b) 2 only

62. Consider the following pairs:
1. Radhakanta Deb — First President of the British Indian Association
2. Gazulu Lakshminarasu Chetty —Founder of the Madras Mahajana Sabha
3. Surendranath Banerjee — Founder of the Indian Association
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (d) 1, 2 and 3

63. Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?
(a) Liberty of thought
(b) Economic liberty
(c) Liberty of expression
(d) Liberty of belief
Answer: (b) Economic liberty
64. With reference to 'Quality Council of India (QCI)', consider the following statements:
1. QCI was set up jointly by the Government of India and the Indian Industry.
2. Chairman of QCI is appointed by the Prime Minister on the recommendations of the industry to the Government.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c)  Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (a) 1 only

65. What is the purpose of setting up of Small 9 Finance Banks (SFBs) in India?
1. To supply credit to small business units
2. To supply credit to small and marginal farmers
3. To encourage young entrepreneurs to set up business particularly in rural areas.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (a) 1 and 2 only

66. With reference to 'Asia-Pacific Ministerial Conference on Housing and Urban Development (APMCHUD)', consider the following statements:
1. The first APMCHUD was held in India in 2006 on the theme 'Emerging Urban Forms — Policy Responses and Governance Structure'.
2. India hosts all the Annual Ministerial Conferences in partnership with ADB, APEC and ASEAN.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer:(d) Neither 1 nor 2

67. Democracy's superior virtue lies in the fact 9 that it calls into activity
(a) the intelligence and character of ordinary men and women.
(b) the methods for strengthening executive leadership.
(c) a superior individual with dynamism and vision.
(d) a band of dedicated party workers.
Answer:
68. Which of the following is a most likely consequence of implementing the 'Unified Payments Interface (UPI)’?
(a) Mobile wallets will not be necessary for online payments.
(b) Digital currency will totally replace the physical currency in about two decades.
(c) FDI inflows will drastically increase.
(d) Direct transfer of subsidies to poor people will become very effective.
Answer: (b) Digital currency will totally replace the physical currency in about two decades.

69. The terms 'Event Horizon', 'Singularity', `String Theory' and 'Standard Model' are sometimes seen in the news in the context of
(a) Observation and understanding of the Universe
(b) Study of the solar and the lunar eclipses
(c) Placing satellites in the orbit of the Earth
(d) Origin and evolution of living organisms on the Earth
Answer: (c) Placing satellites in the orbit of the Earth

70. With reference to agriculture in India, how can the technique of `genome sequencing', often seen in the news, be used in the immediate future?
1. Genome sequencing can be used to identify genetic markers for disease resistance and drought tolerance in various crop plants.
2. This technique helps in reducing the time required to develop new varieties of crop plants.
3. It can be used to decipher the host-pathogen relationships in crops.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer:(b) 2 and 3 only
UPSC Civil Services Prelims Answer Key Paper 1

Related Posts