Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

CAPF UPSC Solved Paper 2017

QUESTIONS ASKED IN UPSC CAPF EXAM 2017

89. Which one of the following pairs of Island and Sea/Ocean is NOT correctly matched?

(a) Cyprus : Mediterranean Sea
(b) Falkland: Atlantic Ocean
(c) Chagos : North Pacific Ocean
(d) Islas Cocos : Indian Ocean

Answer: (c) Chagos : North Pacific Ocean
The Chagos Archipelago or Chagos Islands is a group of seven atolls comprising more than 60 individual tropical islands in the Indian Ocean about 500 kilometres south of the Maldives archipelago.
90. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List I

[Mineral]

A. Zinc
B. Gold
C. Chromite
D.Pyrite


List II

[Mine]
1. Amjhore
2. Sukinda
3. Zawar
4. Hutti

A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 3 2 4 1
(c) 3 4 2 1
(d) 1 4 2 3

Answer:(c) 3 4 2 1


91. As per Census 2011, which one of the following is the correct descending order of States in India is respect of sex ratio [female per thousand of males] ?

(a) West Bengal – Madhya Pradesh – Uttarakhand – Jammu and Kashmir
(b) Madhya Pradesh – West Bengal – Jammu and Kashmir – Uttarakhand
(c) Uttarakhand – West Bengal – Madhya Pradesh – Jammu and Kashmir
(d) West Bengal – Uttarkhand – Madhya Pradesh – Jammu and Kashmir

Answer: (c) Uttarakhand – West Bengal – Madhya Pradesh – Jammu and Kashmir


92. Liquid water is denser than ice due to

(a) higher surface tension
(b) hydrogen bonding
(c) vander waals forces
(d) covalent bonding

Answer: (b) hydrogen bonding


93. Which one of the following is the chemical name of heavy water?

(a) Hydrogen oxide
(b) Deuterium dioxide
(c) Deuterium oxide
(d) Heavy hydrogen oxide

Answer:(c) Deuterium oxide
Heavy water (deuterium oxide2H
2
O
D
2
O
) is a form of water that contains a larger than normal amount of the hydrogen isotopedeuterium (2H or D, also known as heavy hydrogen), rather than the common hydrogen-1 isotope (1H or H, also called protium) that makes up most of the hydrogen in normal water. The presence of deuterium gives the chemical different nuclear properties, and the increase of mass gives it different physical and chemical properties compared to normal "light water".


94. Who among the following has coined the term ‘Quark', the fundamental particles that make up protons and neutrons in an atomic nucleus?

(a) Richard Feynman
(b) Murray Gell-Mann
(c) Albert Einstein
(d) Neils Bohr

Answer: (b) Murray Gell-Mann
A quark is an elementary particle and a fundamental constituent of matter. Quarks combine to form composite particles called hadrons, the most stable of which are protons and neutrons, the components of atomic nuclei.

The quark model was independently proposed by physicists Murray Gell-Mann and George Zweig in 1964. Quarks were introduced as parts of an ordering scheme for hadrons, and there was little evidence for their physical existence until deep inelastic scattering experiments at the Stanford Linear Accelerator Center in 1968. Accelerator experiments have provided evidence for all six flavours. The top quark was the last to be discovered at Fermilab in 1995.

95. The mass number of an element is NOT changed when it emits

(a) Alpha and Beta radiations only
(b) Alpha and Beta radiations only
(c) Alpha and Gamma radiations only
(d) Alpha, Beta and Gamma radiations

Answer: (a) Alpha and Beta radiations only


96. Which one of the following is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it a perfect square?

(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer: (c) 5


97. A 3 digit number 4 x 3 is added to 984 to get a 4 digit number 13Y7. If 13Y7 is divisible by 11, then what is the value of [X + Y] ?

(a) 15
(b) 12
(c) 11
(d) 10

Answer: (d) 10


98. If all students are boys and all boys are dancers, then which one of the following statements, is difinitely true?

(a) All dancers are boys
(b) All boys are students
(c) All students are dancers
(d) All students are dancers

Answer: (d) All students are dancers


99. In March 2017, a High Court in India had accorded the status of living human entities to which two of the following rivers?

(a) Brahmaputra and Ganga
(b) Ganga and Yamuna
(c) Yamuna and Godavari
(d) Krishna and Kaveri

Answer: (b) Ganga and Yamuna


100. Which one of the following statements about land tenure system is NOT correct?

(a) During the British rule in India three categories of land tenure system, viz. Zamindari, Mahalwari and Ryotwari were introduced
(b) Under Zamindari system , land was held by one person or at the most by a few joint owners who were responsible for the payment of land revenue
(c) Under the Mahalwari system , the agricultural lands belonged to the Government.
(d) Under Ryotwari system, the individual holders had the permanent rights over land and were directly responsible for payment of land revenue

Answer: (c) Under the Mahalwari system, the agricultural lands belonged to the Government.

101. Which of the following are the necessary conditions for the growth of coral reefs ?

1. Photic conditions
2. Clean and sediment free water
3. Sea salinity of 6%
4. Tropical sea water with temperature of 20oC to 21oC.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 , 2 and 4 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (a) 1 , 2 and 4 only

102. Which one of the following diseases is caused by Cadmium pollution?

(a) Minamata
(b) Itai – Itai
(c) Fluorosis
(d) Blue baby syndrome

Answer: (b) Itai – Itai
Itai-Itai disease was the name given to the mass cadmium poisoning of Toyama Prefecture, Japan, starting around 1912. The term "Itai-Itai disease" was coined by locals for the severe pains victims felt in the spine and joints. Cadmium poisoning can also cause softening of the bones and kidney failure. The cadmium was released into rivers by mining companies in the mountains, which were successfully sued for the damage. Itai-Itai disease is known as one of the Four Big Pollution Diseases of Japan.
103. Presence of ozone in the atmosphere is important because it absorbs

(a) ultraviolet – A and ultraviolet – B radiations
(b) ultraviolet – B radiations only
(c) infrared-B radiations only
(d) outgoing ultraviolet-B radiations and incoming ultraviolet-A radiations

Answer: (a) ultraviolet – A and ultraviolet – B radiations


104. NPP [Net Primary Productivity] is highest for

(a) tropical forests
(b) swamps
(c) reefs
(d) woodland and shrub land

Answer: (a) tropical forests


105. Study of a single species and the environmental factors in its habitat is called

(a) Genecology
(b) Synecology
(c) Autecology
(d) Ethology

Answer: (c) Autecology
Population ecology or autecology is a sub-field of ecology that deals with the dynamics of species populations and how these populations interact with the environment. It is the study of how the population sizes of species change over time and space. The term population ecology is often used interchangeably with population biology or population dynamics.
106. In an examination , 25% of the candidates failed in Mathematics and 12% failed in English . If 10% of the candidates failed in both the subjects and 292 candidates passed in both the subjects , which one of the following is the number of total candidates appeared in the examination?

(a) 300
(b) 400
(c) 460
(d) 500

Answer: (b) 400

107. 5% of income of A is equal to 15% of income of B and 10% income of B is equal to 20% of income of C. If the income of C is Rs.2,000, then what is the total income of A, B and C?

(a) Rs.20,000
(b) Rs.18,000
(c) Rs.14,000
(d) Rs.6,000

Answer: (a) Rs.20,000

108. If the product of n positive numbers is unity, then their sum is

(a) a positive integer
(b) divisible by n
(c) equal to n + 1/n
(d) never less than n

Answer: (d) never less than n

Related Posts