Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key

Sunday, 23 July 2017

UPSC CAPF AC Answer Key 23 July 2017

  MOHAMMAD ZEESHAN       Sunday, 23 July 2017
CAPF Answer Key 2017 With Solution

59. In which one of the following buildings the first extant true arch is found ?

(a) Arhai din ka Jhonpra
(b) Quwwat ul Islam Mosque
(c) Tomb of Sultan Balban
(d) Alai Darwaza

Answer: (b) Quwwat ul Islam Mosque

60. Which one of the following statements is NOT correct ?

(a) Sharaf Qai was a minister of Allauddin Khalji
(b) Under Giyasuddin Tughluq Muqtis were warned not to ill-treat any of their officials for small amounts taken over and above their salaries
(c) The Arabic work masalik-i-Absar gives description of the functioning of Iqta system under Muhammad bin Tughluq
(d) Marco Polo has not mentioned about Pearl Fishery of Tuticorin in South India

Answer: (c) The Arabic work masalik-i-Absar gives description of the functioning of Iqta system under Muhammad bin Tughluq

61. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List I
[Book]
The World As I see it
How to Live Longer and Feel Better
The Theory of Everything
Indomitable Spirit

List II
[Author]
APJ Abdul Kalam
Stephen Hawking
Albert Einstein
Linus Pauling

Code :
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 1 2 4 3
(c) 3 2 4 1
(d) 1 4 2 3

Answer: (a) 3 4 2 1
62. Which one of the following countries has officially recognized Bitcoin as a legal payment method since 1st April 2017 ?

(a) Japan
(b) China
(c) USA
(d) India

Answer: (a) Japan

63. Consider the following passage and identify the person :

Born in April 1932, she was a renowned Hindustani classical vocalist. She was recognized as an innovative exponent of the Jaiput Gharana. She was awarded Padma Bhushan and Padma Vibhushan. She was also a Fellow of Sangeet Natak Akademy. She died in April 2017.

(a) Mrinalini Sarabhai
(b) Mogubai Kurdikar
(c) Kishori Amonkar
(d) MS Subbulakshmi

Answer:(c) Kishori Amonkar

64. Which one of the following is the winner of the Vijay Hazare Trophy 2017 ?

(a) Uttar Pradesh
(b) Karnataka
(c) Assam
(d) Tamil Nadu

Answer: (d) Tamil Nadu
65. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List I
[Committee]
Rangarajan Committee
Narsimhan Committee
Kelkar Committee
Malhotra Committee

List II
[Subject]
Tax Reform
Insurance Reform
Disinvestment of shares in PSEs
Banking Sector Reform

Code :
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 4 2

Answer: (c) 3 4 1 2

66. To which of the following sectors of the economy, the activity of agriculture and services belong to ?

(a) Primary and Tertiary respectively
(b) Primary and Secondary respectively
(c) Tertiary and Secondary respectively
(d) Secondary and Quaternary respectively
Answer: (a) Primary and Tertiary respectively

Source: http://www.gkplanet.in/2017/07/sectors-of-indian-economy-class-10-pdf.html



67. Which one of the following statements about Allahabad Prashasti is correct ?
(a) It clearly presents the Gupta empire as the epic center of a complex web of varied political relationships
(b) Line 15 of it refers to the capturing a king of the Kota family
(c) Line 23 refers to Samudragupta violently exterminating a number of kings of Aryavarta
(d) Line 20 refers to rulers offering tribute, obeying the orders of the Gupta King
Answer: (c) Line 23 refers to Samudragupta violently exterminating a number of kings of Aryavarta

68. Which one of the following statements about the Gupta period is NOT correct ?

(a) Forced labour [Vishti] became more common than before in this period
(b) A passage in the Vishnu Purana refers to the Guptas enjoying all the territories along the Ganga up to Prayaga
(c) The Mehrauli inscription suggests that Chandragupta fought against a confederacy of enemies in Bengali and also led a campaign into the Punjab
(d) Saurashtra was not a part of the Gupta Empire

Answer: (d) Saurashtra was not a part of the Gupta Empire


69. Which one of the following statements about the Sukanya Samridhi Scheme is Not correct ?

(a) Only parents of girls up to the age of 10 years can open such accounts in their daughters name
(b) Contributions are eligible for tax benefits under Section 80C of the Income Tax Act
(c) Interest earned there on is exempted up to Rs. 1500 per annum
(d) A maximum of Rs. 1.50 lakh per annum can be invested in this account
Answer:(c) Interest earned there on is exempted up to Rs. 1500 per annum

70. Which of the following are the reforms introduced in Budget 2017-2018 ?
  1. Presentation of Budget advanced to 1st February to enable the Ministries to operationalise all activities from the commencement of the financial year
  2. Merger of Railway Budget with General Budget to bring Railways to the center stage of Government’s Fiscal Policy
  3. Removal of plan and non-plan classification of expenditure to facilitate a holistic view of allocations for Sectors and Ministries.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 2 only

Answer: (c) 1, 2 and 3
logoblog

Thanks for reading UPSC CAPF AC Answer Key 23 July 2017

Previous
« Prev Post

Recent Posts