Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPSC CAPF AC Answer Key 23 July 2017: Download

CAPF Answers 2017

71. ‘Nomadic Elephant’ is a joint military exercise between India and

(a) China
(b) Mongolia
(c) Vietnam
(d) Bhutan

Answer: (b) Mongolia
The Indian Army has been conducting training exercises with the Mongolian Army. The first exercise took place in 2004, and these exercises have since been taking place every year. In 2012, the exercise took place in Belgaum, and in June 2013, they were held in Mongolia. The aim of the exercises is to enhance counter insurgency and counter terrorism operations, and conduct peacekeeping operations under the mandate of the United Nation.

72. Which one of the following artificial sweeteners is modified sugar?

(a) Aspartame
(b) Saccharin
(c) Sucralose
(d) Alitame

Answer: (c) Sucralose
Sucralose is an artificial sweetener and sugar substitute. The majority of ingested sucralose is not broken down by the body, so it is noncaloric. In the European Union, it is also known under the E number E955. Sucralose is about 320 to 1,000 times sweeter than sucrose, three times as sweet as aspartame, twice as sweet as sodium saccharin and three times as sweet as acesulfame potassium. Evidence of benefit is lacking for weight loss with some data supporting weight gain and heart disease risks.
73. Which one of the following polymers is made of protein?

(a) Rubber
(b) Cotton
(c) Wool
(d) Jute

Answer: (c) Wool
Wool is the textile fiber obtained from sheep and other animals, including cashmere and mohair from goats, qiviut from muskoxen, angora from rabbits, and other types of wool from camelids.
As an animal protein, wool can be used as a soil fertiliser, being a slow-release source of nitrogen.

74. Which of the following diseases are caused by the consumption of water contaminated by mercury and nitrate?

(a) Minamata disease and Osteoporosis
(b) Osteoporosis and Blue Baby Syndrome
(c) Minamata disease and Blue Baby Syndrome
(d) Osteoporosis and Minamata disease.

Answer: (c) Minamata disease and Blue Baby Syndrome
Minamata disease, sometimes referred to as Chisso-Minamata disease, is a neurological syndrome caused by severe mercury poisoning.

A sort of "blue baby syndrome" can be caused by methemoglobinemia. It is widely believed to be caused by nitrate contamination in groundwater resulting in decreased oxygen carrying capacity of haemoglobin in babies leading to death. The groundwater can be contaminated by leaching of nitrate generated from fertilisers used in agricultural lands, waste dumps or pit latrines.

75. Leakage of which one of the following gases had caused Bhopal Gas Tragedy in the year 1984 ?

(a) Methyl isocyanate
(b) Hexamethylene diisocyanate
(c) Isophorone diisocyanate
(d) Isothiocyanate

Answer: (a) Methyl isocyanate
The Bhopal disaster, also referred to as the Bhopal gas tragedy, was a gas leak incident in India, considered the world's worst industrial disaster.

It occurred on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh. Over 500,000 people were exposed to methyl isocyanate (MIC) gas and other chemicals. The highly toxic substance made its way into and around the shanty towns located near the plant.

76. The difference between the compound interest and the simple interest for 2 years on a sum of money is Rs.60. If the simple interest for 2 years is Rs. 1440, what is the rate of interest?

(a) 416 %
(b) 6 14 %
(c) 8 %
(d) 813 %

Answer: (d) 813 %
77. A, B, C, D, E & F compared their marks in an examination and found that A obtained the highest marks, B obtained more marks than D, C obtained more that at least two others and E had not obtained the lowest marks.

Consider the following statements:

Statement 1 : At least two members obtained less marks than C
Statement 2 : E and F obtained the same marks

Which of the above statement[s] is/are sufficient to identify the one with the lowest marks?

(a) Both 1 and 2
(b) Neither 1 nor 2
(c) 1 only
(d) 2 only

Answer:(b) Neither 1 nor 2

78. Two men set out at the same time to walk towards each other from points A and B; 72 lm apart. The first man walks at the speed of 4 kmph while the second walks 2 km in first hour, 2 12 km in the second hour, 3 km in the third hour, and so on. The two men will meet.

(a) in 8 hours
(b) nearer to A than B
(c) nearer to B than A
(d) midway between A and B

Answer: (d) midway between A and B

79. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists:

List I

[Hydro power project ]
Maithon project
Salal project
Rana Pratap Sagar project
Tehri project

List II

[River]
Chambal river
Bhagirathi river
Barakar river
Chenab river

Code :

A B C D

(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 1 2

Answer: (d) 3 4 1 2
80. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists:

List I

[Vegetation]
Chaparrals
Maquis
Fynbos
Malle scrubs

List II

[Region]
North America
Southern Europe
South Africa
Australia

Code :

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 3 2 4

(c) 4 3 2 1

(d) 4 2 3 1

Answer: (a) 1 2 3 4

81. Which one of the following tiger reserves of India has ‘Bhoorsingh the Barasingha’ as its official mascot?

(a) Nameri tiger reserve
(b) Ranthambhore tiger reserve
(c) Panna tiger reserve
(d) Kanha tiger reserve

Answer: (d) Kanha tiger reserve
The Kanha tiger reserve has a significant population of Bengal tiger, Indian leopards, the sloth bear, barasingha and Indian wild dog. The forest depicted in the famous novel by Rudyard Kipling, The Jungle Book is said to be based on the jungles of this reserve. It is also the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot, "Bhoorsingh the Barasingha".


82. Which one of the following elements is present in the green pigment of leaves?

(a) Magnesium
(b) Iron
(c) Calcium
(d) Copper

Answer: (a) Magnesium

83. Which one of the following is NOT correct about organic farming?

(a) It does not use genetically modified seeds
(b) Synthetic pesticides or fertilisers are not used
(c) It uses minimal crop rotation
(d) It uses ecologically protective practices

Answer: (c) It uses minimal crop rotation
Organic agriculture is an integrated farming system that strives for sustainability, the enhancement of soil fertility and biological diversity whilst, with rare exceptions, prohibiting synthetic pesticides, antibiotics, synthetic fertilizers, genetically modified organisms, and growth hormones.
84. Which one of the following instruments is used for measuring moisture content of air?
(a) Hydrometer
(b) Hygrometer
(c) Hypsometer
(d) Pyconometer

Answer: (b) Hygrometer
A hygrometer is an instrument used for measuring the water vapor in the atmosphere.
85. Bronze is an alloy of copper and
(a) nickel
(b) iron
(c) tin
(d) aluminium

Answer: (c) tin
Bronze is an alloy consisting primarily of copper, commonly with about 12% tin and often with the addition of other metals (such as aluminium, manganese, nickel or zinc) and sometimes non-metals or metalloids such as arsenic, phosphorus or silicon
86. The length of a rectangle is increased by 60% . By what percent would the width have to be decreased to maintain the same area?
(a) 37.5%
(b) 60%
(c) 75%
(d) 120%

Answer: (a) 37.5%

87. Two pipes A and B can fill a tank in 12 minutes and 16 minutes respectively. If both the pipes are opened together, then after how much time, B should be closed so that the tank is full in 9 minutes?
(a) 3 ½ min
(b) 4 min
(c) 4 ½ min
(d) 4 ¾ min

Answer: (b) 4 min

88. One year ago, a father was four times as old as his son. After six years his age exceeds twice his son’s age by 9 years . The ratio of their present age is
(a) 9 : 2
(b) 11 : 3
(c) 12 : 5
(d) 13 : 4

Answer: (b) 11 : 3

Related Posts