Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

2017 UPPCS Solved Paper Download pdf

UPPCS Answer Key 2017: Prelims Answer Key

111) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below :
List I [Waterfall]
A. Dudhsagar
B.Duduma
C. Gokak
D. Jog

List II [River]
1. Ghatprabha
2. Machhkund
3. Sharavati
4. Mandavi

Codes :
   A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 2 3 1
(c) 2 4 1 3
(d) 2 3 4 1
Answer: (a) 4 2 1 3

112) Which of the following rock systems provides over 90% of the coal of India?
(a) Vindhyan system
(b) Dharwar system
(c) Tertiary system
(d) Gondwana system
Answer: (d) Gondwana system

113) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below :
List I [Area]
A. Western Ghat
B.South-east Rajasthan
C. North-east India
D. Madhya Pradesh and Chattisgarh

List II [Shifting Cultivation]
1. Dahiya
2. Waltre
3. Jhum
4. Kumari

Codes :
   A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 4 3 2 1
(c) 3 4 1 2
(d) 3 2 1 4
Answer: (a) 4 2 3 1

114) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below :

List I [Aluminium company]
A. Balco
B.Hindalco
C. Indian Aluminium company
D. NALCO

List II [Location]
1. Hirakud
2. Korba
3. Koraput
4. Renukut

Codes :
    A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 4 3
Answer: (b) 2 4 1 3

115) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below :


List I [City]
A. Khartoum
B.Brazzaville
C. Rotterdam
D. Paris

List II [River]
1. Zaire
2. Nile
3. Seine
4.Rhine
Codes :
   A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 1 2
Answer: (a) 2 1 4 3

116) Which of the following canals is used as an inland waterway in Southern Germany?
(a) Volga-Don Canal
(b) Sault – Sainte Marie Canal
(c) Ludwigs Canal
(d) White Sea Canal
Answer: (c) Ludwigs Canal

The Ludwig Canal (German: Ludwig-Donau-Main-Kanal or Ludwigskanal), is an abandoned canal in southern Germany. It linked the Danube River at Kelheim with the Main River at Bamberg, connecting the Danube basin with the Rhine basin. The canal is named after King Ludwig I of Bavaria, and was built between 1836 and 1846.

The canal had a narrow channel, with many locks, and a shortage of water in the peak section, so the operation of the waterway soon became uneconomic — especially given the rapidly advancing construction of the railway network in the southern German countryside. The canal was finally abandoned in 1950, rather than repair the damage suffered during World War II.

Construction of the roughly parallel, but much larger, Rhine–Main–Danube Canal was started in 1921, but not completed until 1992.


117) Large coffee plantations in Brazil are called

(a) Estate
(b) Estancias
(c) Kalkhozes
(d) Fazendas
Answer: (d) Fazendas

A fazenda (Portuguese pronunciation: [fɐˈzẽdɐ], meaning "farm") is a plantation found throughout Brazil; during the colonial period (16th - 18th centuries) they were concentrated primarily in the northeastern region, where sugar was produced, expanding during the 19th century in the southeastern region to coffee production. Fazenda now denotes any kind of farm.

118) Which of the following pairs is not correctly matched?

Country Capital

(a) Guinea Bissau – Bissau
(b) Taiwan – Taipei
(c) Nicaragua – Managua
(d) Maldives – Malabo
Answer: (d) Maldives – Malabo

119) In which of the following animals hooves are not found?

(a) Deer
(b) Jackal
(c) Zebra
(d) Horse
Answer: (b) Jackal

120) The cause of sweet taste in fruits is :

(a) Maltose
(b) Ribose
(c) Lactose
(d) Fructose
Answer: (d) Fructose

Fructose, or fruit sugar, is a simple ketonic monosaccharide found in many plants, where it is often bonded to glucose to form the disaccharide sucrose. It is one of the three dietary monosaccharides, along with glucose and galactose, that are absorbed directly into the bloodstream during digestion. Fructose was discovered by French chemist Augustin-Pierre Dubrunfaut in 1847.


121) Which one of the following is a natural polymer?


(a) Bakelite
(b) Silk
(c) Kevlar
(d) Lexan
Answer: (b) Silk

Silk is a natural protein fiber, some forms of which can be woven into textiles. The protein fiber of silk is composed mainly of fibroin and is produced by certain insect larvae to form cocoons

122) Which one of the following pairs is not correctly matched?

Hormone Function
(a) Insulin – Regulation of blood glucose
(b) Melatonin – Regulation of sleep
(c) Oxytocin – Release of milk from mammary glands
(d) Gastrin – Regulation of blood pressure
Answer: (d) Gastrin – Regulation of blood pressure

Gastrin stimulates the stomach mucosa to produce and secrete hydrochloric acid and the pancreas to secrete its digestive enzymes. It also stimulates smooth muscle contraction and increases blood circulation and water secretion in the stomach and intestine.

123) Urea is

(a) A nitrogen containing organic compound
(b) A nitrogen containing in organic compound
(c) A plant harmone
(d) An Endergonic compound
Answer: (a) A nitrogen containing organic compound

124) Rani Jhansi maritime National Park was founded in :

(a) 1994
(b) 1995
(c) 1996
(d) 1997
Answer:(c) 1996

125) The stench due to leakage from LPG cylinder is because of :

(a) Methane
(b) Propane
(c) Butane
(d) Ethyl mercaptan
Answer: (d) Ethyl mercaptan

126) Given below are two statements :

Assertion [A] : Human body is incapable of digesting cellulose.
Reason [R] : Starch degrading enzyme, diastase, is found in human body.

Choose the answer from the code given below :

Codes

(a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is true but [R] is false
(d) Both [A] and [R] are false
Answer: (b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]

127) Which one of the following organs will not feel any pain on being pricked by a needle?
(a) Skin
(b) Brain
(c) Heart
(d) Eye
Answer: (b) Brain


128) Deficiency of Iodine causes :

(a) Night Blindness
(b) Cancer
(c) Goitre
(d) Osteoporosis
Answer: (c) Goitre

129) Which one of the following organic acids is abundant in grapes, tamarind and banana?
(a) Acetic acid
(b) Citric acid
(c) Lactic acid
(d) Tartaric acid
Answer: (d) Tartaric acid

Tartaric acid is a white crystalline diprotic organic acid. The compound occurs naturally in many plants, particularly in grapes, bananas, and tamarinds. It is also one of the main acids found in wine. Tartaric acid can be added to food when a sour taste is desired.


130) Which of the following fuels would produce minimum environmental pollution?

(a) Hydrogen
(b) Diesel
(c) Kerosene
(d) Coal
Answer: (a) Hydrogen

Related Posts