Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UP PCS 2017 Solved Paper Answer Key

Answer Key: UPPCS Exam 2017

131) Which of the following has the largest brain in proportion to its body size?
(a) Ant
(b) Elephant
(c) Dolphin
(d) Human Being
Answer: (c) Dolphin

132) An artificial satellite can be tracked very precisely from the earth by using
(a) Doppler effect
(b) Radar
(c) Sonar
(d) Pulsar
Answer: (a) Doppler effect

133) Five bulbs each of 100 watt capacity in a tunnel are illuminated continuously for twenty hours. The consumption of electricity will be :


(a) One unit
(b) Two units
(c) Ten units
(d) Twenty units
Answer: (c) Ten units

134) If an unsaturated sugar solutionis prepared by mixing 100 grams of sugar with half litre of water, which of the following physical quantities will not change?
(a) mass
(b) density
(c) concentration
(d) volume
Answer: (d) volume

135) A mobile phone charger is


(a) An inverter
(b) A UPS
(c) A step up transformer
(d) A step down transformer
Answer: (d) A step down
136) The stones present in the gall bladder affect the digestion of :
(a) Protein
(b) Fat
(c) Carbohydrate
(d) Nucleic acid
Answer: (b) Fat

137) Which one of the following is not genetic disease?
(a) Night blindness
(b) Albinism
(c) Haemophilia
(d) Colour blindness
Answer: (a) Night blindness

138) Which one of the following pairs is not correctly matched?
Vitamin Role
(a) Vitamin B12 – antianaemic factor
(b) Vitamin C – antiscorbutic factor
(c) Vitamin D – antisterility factor
(d) Vitamin K – antihaemorrhagic factor
Answer: (c) Vitamin D – antisterility factor

139) Given below are two statements :

Assertion [A] : According to the World Health Organization [WHO] in 1993, there were 16.5 million deaths due to infectious diseases world wide.
Reason [R] : Urbanisation without health planning leads to the spread of such diseases.

Choose the correct answer from the codes given below :
Codes :

(a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is true but [R] is false
(d) [A] is false but [R] are true
Answer: (a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]

140) A cut diamond shines brilliantly due to


(a) some inherent property
(b) total internal reflection
(c) its molecular structure
(d) absorption of light
Answer: (b) total internal reflection

141) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below :
List I [Product]

A. Opium
B. Hing
C. Rubber
D.Quinine

List II [Source]

1. Bark
2. Root
3. Fruit
4. Stem

Codes :
  A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 2 4 1
(c) 4 2 1 3
(d) 2 4 3 1
Answer: (b) 3 2 4 1
142) Television viewers using dish antenna to receive satellite signals do not receive signals during rain because :

1. of small size of antenna.
2. rain droplets absorb the energy of radio waves.
3. rain droplets disperse the energy of radio waves from their original direction.
Which of the above statements are correct?

(a) Only 1
(b) Only 1 and 2
(c) Only 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Answer: (c) Only 2 and 3

143) As per 2011 Census which one of the following states has recorded decrease in population?
(a) Nagaland
(b) Manipur
(c) Tripura
(d) Sikkim
Answer: (a) Nagaland

144) Which bank has been established in China by BRICS countries?

(a) New Industrial Development Bank
(b) New Agricultural Development Bank
(c) New Development Bank
(d) New Commercial Bank
Answer: (c) New Development Bank

145) Arrange the following schemes launched by Government of India in chronological order and choose the correct answer from the codes given below :


1. Sukanya Samriddhi Yojana
2. Atal Pension Yojana
3. III. Make in India
4. Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana

Codes :
(a) IV, III , II and I
(b) I, II, III and IV
(c) III, II, I and IV
(d) IV, I, II and III
Answer: (a) IV, III , II and I

146) Rashtriya Swasthya Bima Yojana launched under Social Security Act 2008 covers :
(a) only organized sector workers
(b) only rural workers
(c) IV, III , II and I
(d) all category of workers
Answer: (a) IV, III , II and I

147) The target to reduce Infant Mortality Rate [IMR] during eleventh plan period was kept at
(a) 27 per 1000 live birth
(b) 28 per 1000 live birth
(c) 29 per 1000 live birth
(d) 30 per 1000 live birth
Answer: (b) 28 per 1000 live birth

148) Saksham project approved by Govt of India is related to

(a) Skill development of SC and ST population
(b) A military unit for effective disaster management
(c) A new indirect tax network
(d) Creating self confidence among ‘Divyang’ youth.
Answer: (c) A new indirect tax network

149) The specific requirements of the ‘start-ups’ can be fulfilled through :


(a) Angel Investors
(b) Venture capital
(c) Crowd funding
(d) All the above
Answer: (d) All the above

150) SEZ India mobile app has been launched in January 2017 by :


(a) Ministry of Labour and Employment.
(b) Ministry of Finance
(c) Ministry of Commerce and Industry
(d) Ministry of Corporate Affairs.
Answer: (c) Ministry of Commerce and Industry
A Mobile app named “SEZ India” has been launched by the Commerce Secretary on 06.1.2017. SEZ Division, Department of Commerce under its broader e-Governance initiative i.e. SEZ Online System, has developed mobile app for Special Economic Zones (SEZs). Commerce Secretary launched the app and mentioned that the App would help the SEZ Units and Developers to find information easily and track their transactions on SEZ Online System. Now the SEZ Developers & Units can file all their transactions digitally through SEZ Online system and track the status on the go through the SEZ India mobile app.

Related Posts