Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UP PCS Upper Solved Question Paper/ Answer Key 2017

UPPCS Answer Key 2017 

41) Which one of the following is the correct order of biological organization ranging from organism to biosphere ?

(a) Population → Ecosystem → Community → Landscape
(b) Landscape → Community → Ecosystem → Population
(c) Population → Community → Ecosystem → Landscape
(d) Population → Landscape → Community → Ecosystem
Answer: (c) Population → Community → Ecosystem → Landscape

42) Which one of the following is not correctly matched?
       Green House Gas – Source
(a) Carbon dioxide – Thermal Power Stations
(b) Chloro fluro carbon – Automobile
(c) Nitrous Oxide – Waterlogged Paddy fields
(d) Sulphur dioxide – Brick Kilns
Answer: (b) Chloro fluro carbon – Automobile

43) Which one of the following atmospheric changes takes place due to green house effect?
(a) Increase in carbon dioxide concentration in atmosphere
(b) Increase in humidity in atmosphere
(c) Increase in biological population
(d) Increase in wind speed
Answer: (a) Increase in carbon dioxide concentration in atmosphere

44) ‘The Decade of Sustainable Energy for All’ is the initiative of :
(a) United Nations
(b) India
(c) Germany
(d) World Bank
Answer: (a) United Nations

45) Bhopal Gas Tragedy was caused due to the leakage of :
(a) Methyl Isocynate
(b) Nitrogen dioxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Carbon monoxide
Answer: (a) Methyl Isocynate

46) Which one of the following is not correctly matched?
     Pollutant – Disease caused
(a) Mercury – Minamata disease
(b) Cadmium – Itai – Itai disease
(c) Nitrate Ion – Blue baby syndrome
(d) Fluoride Ion – Indigestion
Answer: (d) Fluoride Ion – Indigestion

47) Which of the following is considered to be the optimum concentration of carbon dioxide for natural balance in atmosphere?
(a) 0.02 %
(b) 0.03%
(c) 0.04%
(d) 0.05%
Answer: (c) 0.04%

48) Amount of rain depends on :
(a) Air pressure
(b) Humidity in atmosphere
(c) Water cycle
(d) Temperature
Answer: (b) Humidity in atmosphere

49) Which one of the following is not correctly matched?
(a) World Environment day – 5th June
(b) Earth day – 22nd April
(c) Anti – tobacco day – 5th May
(d) Ozone day – 16th September
Answer: (c) Anti – tobacco day – 5th May

50) Biodiversity has maximum danger from
(a) destruction of natural habitats and vegetation
(b) Improper agricultural operations
(c) Climate change
(d) Water pollution
Answer: (a) destruction of natural habitats and vegetation

51) Which of the following are the primary causes of climate change?
1. Excessive burning of fossil fuels
2. Exploding numbers of automobiles driven by oil
3. Increasing solar flares
4. Heavy deforestation
Select the correct answer using the code given below :

(a) 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 1 and 4 only
Answer: (b) 1, 2 and 4 only

52) Which one of the following is not correctly matched?
Nitrogen fixing agent – Crop
(a) Blue green algae – Paddy
(b) Rhizobium Leguminisarum – Pea
(c) Azotobacter – Wheat
(d) Azolla – Maize
Answer: (d) Azolla – Maize

53) Which one of the following ecosystems has maximum plant bio-mass?
(a) Tropical deciduous forest
(b) Tropical rain forest
(c) Temperature deciduous forest
(d) Desert shrubs
Answer: (b) Tropical rain forest

54) The Government of India enacted the Forest Conservation Act in the year :
(a) 1976
(b) 1980
(c) 1983
(d) 1988
Answer: (b) 1980

55) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List – I
A. Tropical forest
B. Conifer forest
C. Mangroves
D. Deciduous forest

List – II
1. Sunderbans
2. Himachal Pradesh
3. Rajasthan
4. Silent Valley

Codes :1
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 2 1 4 3
(c) 1 4 2 3
(d) 4 2 1 3
Answer: (d) 4 2 1 3

Related Posts