Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPPSC 2017 Answer Key Download

UP PCS Solved Paper 2017

56) What is the quorum to constitute a meeting of Lok Sabha?

(a) One sixth of the total members of the House
(b) One tenth of the total members of the House
(c) One fourth of the total members of the House
(d) One third of the total members of the House
Answer: (b) One tenth of the total members of the House


57) Match List I with List II and select the correct answer from the code given below :


List I
A. Curtailment of the power judicial review
B. Abolition of Right to property as a fundamental right
C. Lowering the voting age from 21 to 18
D. Addition of the word secular in the preamble

List II

1. 61st Amendment
2. 42nd Amendment
3. 38th Amendment
4. 44th Amendment

Codes :

    A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 1 3 2
Answer: (c) 3 4 1 2

58) Of the following political features, which is/are common to India and the USA.

1. Residuary powers vested in the centre.
2. Residuary powers vested in the states.
3. President has the power of pocket veto.
4. The upper house has some nominated members.

(a) 3 only
(b) 3 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4 only
Answer: (a) 3 only

59) The concept of ‘A Union of States in the Indian Constitution” has been derived from :

(a) The American Declaration of Independence
(b) The Australian Constitution
(c) The British North – American Act
(d) The Swiss Constitution
Answer: (b) The Australian Constitution
60) Given below are two statements :
Assertion [A] : The scope of judicial review is limited in India.
Reason [R] : Indian constitution has some borrowed items.

Select the right answer from the code given below :
(a) Both [A] and [R] are correct and [R] is the right explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are correct but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is correct, but [R] is wrong.
(d) [A] is wrong, but [R] is correct.
Answer: (b) Both [A] and [R] are correct but [R] is not the correct explanation of [A]

61) Who among the following was a member of Sarkaria Commission?

(a) V.Shankar
(b) K.Hanumanthaiah
(c) Dr. S.R.Sen
(d) O.V.Algesan
Answer: (c) Dr. S.R.Sen

62) Match the List I with List II and select the correct answer from the code given below :


List I [States]

A. Gujarat
B. Karnataka
C. Kerala
D. Odisha

List II [ No. of members in Rajyasabha]

1. 9
2. 11
3. 12
4. 10

Codes :

   A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 3 2 4 1
(c) 2 3 1 4
(d) 1 2 3 4
Answer: (c) 2 3 1 4

63) Given below are two statements :

Assertion [A] : Model code of conduct is to be followed by political parties as soon as an election is announced.
Reason [R] : Mode code of conduct was enacted by Parliament.

Choose the correct answer from the code given below :
Codes :
(a) Both [A] and [R] are correct and [R] is the correct explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is true, but [R] is false.
(d) [A] is false, but [R] is true.
Answer: (c) [A] is true, but [R] is false.


64) In which year was Rajya Sabha constituted for the first time?

(a) 1950
(b) 1951
(c) 1952
(d) 1953
Answer: (c) 1952


65) Who among the following is empowered to establish the inter state council?
(a) Parliament
(b) President
(c) Speaker of Loksabha
(d) Prime Minister
Answer: (b) President

66) Which one of the following is not correctly matched?

(a) Policy cut Motion – Budget demand be reduced to Rs.one
(b) Economy cut motion – Budget demand be reduced by a specified amount.
(c) Token cut Motion – Budget demand be reduced by rupees one hundred
(d) Vote on Account – Parliamentary sanction of all budgetary demands for grants in a financial year.
Answer: (d) Vote on Account – Parliamentary sanction of all budgetary demands for grants in a financial year.

67) Which of the following are enshrined in the third schedule of the Indian Constitution?
1. Form of oath of office for a Minister for the Union.
2. Form of oath to be made by the Chief Justice of Supreme Court.
3. Form of oath of office for the President of India.
4. Form of oath to be made by a Member of Parliament.

Select the correct answer using the code given below :

Codes :
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 3, 4
(c) 1,2,4
(d) 1,2,3,4
Answer: (c) 1,2,4
68) Who is generally appointed as a Protem Speaker?

(a) The speaker of the outgoing Loksabha
(b) The Dy.Speaker of the outgoing Loksabha
(c) One of the senior most members of the newly elected Loksabha
(d) The leader of the opposition party in the outgoing Loksabha
Answer: (c) One of the senior most members of the newly elected Loksabha


69) What is meant by a Bullock – Capitalist?

(a) Farmers who are poor
(b) Farmers who are rich
(c) Farmers who have some resources but are not rich
(d) Farmers who are big Zamindars
Answer: (c) Farmers who have some resources but are not rich

70) Which one of the following does not fall within the purview of Article 21 of the Constitution?
(a) Medical aid to injured by a doctor
(b) Sexual Harassment of Women at work place
(c) Pollution of the quality of water
(d) Capital punishment
Answer: (d) Capital punishment

Related Posts