Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPPSC 2017 Answer Key pdf

UPPSC Answer Key 2017

1) Swadesh Darshan Scheme launched by Government of India does not include development of which of the following tourist circuit?
(a) Heritage circuit
(b) Sufi circuit
(c) Ramayan circuit

(d) Coastal circuit

Answer: (b) Sufi circuit
Explanation:
Under the plan scheme ‘Swadesh Darshan’ and ‘PRASAD’ the Ministry of Tourism provides Central Financial Assistance (CFA) to State Governments/Union Territory Administrations, for various tourism projects subject to availability of funds, liquidation of pending utilization certificates and adherence to the scheme guidelines.

Under the Swadesh Darshan scheme, thirteen thematic circuits have been identified, for development namely: North-East India Circuit, Buddhist Circuit, Himalayan Circuit, Coastal Circuit, Krishna Circuit, Desert Circuit, Tribal Circuit, Eco Circuit, Wildlife Circuit, Rural Circuit, Spiritual Circuit, Ramayana Circuit and Heritage Circuit


2) With affect from 1 April, 2017 the minimum wage for unskilled labour in Uttar Pradesh has been fixed at :
(a) Rs.7000 per month
(b) Rs.7400 per month
(c) Rs.7800 per month
(d) Rs.8200 per month

Answer: (b) Rs.7400 per month


3) Which one of the following states is ranked economically at the top but lowest on the basis of sex ratio?
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) West Bengal
(d) Haryana
Answer: (b) Maharashtra

4) According to the National Family Health Survey 3, private medical sector is the primary source of health care in India for :
(a) 50% households in urban areas
(b) 60% households in urban areas
(c) 70% households in urban areas
(d) 80% households in urban areas


Answer: (c) 70% households in urban areas
5) Which among the following statements are true about ‘Urja Ganga’ project?
1. It is a gas pipe line project
2. It was launched in October 2016
3. It runs from Iran to India
Choose the correct answer from the code given below :
Codes :
(a) Only 2 and 3 are correct
(b) Only 1 and 2 are correct
(c) Only 1 and 3 are correct
(d) All 1, 2 and 3 are correct
Answer: (b) Only 1 and 2 are correct
Explanation:
Urja Ganga gas pipeline project was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in his constituency Varanasi, Uttar Pradesh on October 24 2016. A pipeline of length 2540-km is planned to be laid across the states from Uttar Pradesh to Odisha.


6) Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists :
List I [Industry]
A. Sports goods
B. Match box
C. Brass ware
D. Wood carving

List II [Centre]
1. Moradabad
2. Saharanpur
3. Meerut
4. Bareilly

Codes :
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 4 1 2
(c) 1 2 3 4
(d) 3 4 2 1
Answer: (b) 3 4 1 2

7) In which year UNO adopted a definition of absolute poverty?
(a) 1994
(b) 1995
(c) 1996
(d) 1997
Answer: (b) 1995
Explanation:

Extreme poverty, absolute poverty, destitution, or penury, was originally defined by the United Nations in 1995 as "a condition characterized by severe deprivation of basic human needs, including food, safe drinking water, sanitation facilities, health, shelter, education and information. It depends not only on income but also on access to services.
8) Which among the following is not a parameter for estimating Global Gender Gap Index of World Economic Forum?
(a) Health
(b) Education
(c) Economy
(d) Leisure

Answer: (d) Leisure

Explanation:
The report’s Gender Gap Index ranks countries according to calculated gender gap between women and men in four key areas: health, education, economy and politics. The report measures women's disadvantage compared to men, and is not strictly a measure of equality. Gender imbalances to the advantage of women do not affect the score.


9) Where was the first world summit on social development under the aegis of UNESCO held?
(a) London
(b) New York
(c) Paris
(d) Copenhagen

Answer: (d) Copenhagen
Explanation:
At the first World Summit for Social Development, held in March 1995 in Copenhagen Denmark

10) Which among the following services is not provided under Integrated Child Development Services [ICDS] scheme?
(a) Supplementary feeding
(b) Immunisation
(c) Distribution of freebooks and school dress to the children
(d) Health and Nutrition Education to 3-6 year old children

Answer: (c) Distribution of freebooks and school dress to the children
Explanation:
Integrated Child Development Services (ICDS) is an Indian government welfare programme which provides food, preschooleducation, and primary healthcare to children under 6 years of age and their mothers. The scheme was however launched in 1975 but Morarji Desai Government discontinued it in 1978 but however from Tenth five year plan the central government started focussing more on its objective and relaunched it.

←Previous    Next→

Related Posts