Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPPSC Answer Key 2017 Prelims For Paper 1

UPPSC PCS Pre Answer Key 2017, UP PCS Prelims Paper 1

21) The length of the Dhola – Sadia bridge inaugurated in May 2017 is around

(a) 12.15 km
(b) 11.15 km
(c) 10.15 km
(d) 9.15 km
Answer: (d) 9.15 km


The Bhupen Hazarika Setu, also referred to as the Dhola–Sadiya Bridge (Assamese: ভূপেন হাজৰিকা সেতু), is a beam bridgein India, connecting the northeast states of Assam and Arunachal Pradesh. The bridge spans the Lohit River, a major tributary of the Brahmaputra River, from the village of Dhola (Tinsukia District) in the south to Sadiya to the north.The bridge is the first permanent road connection between the northern Assam and eastern Arunachal Pradesh.

At 9.15 kilometres (5.69 mi) in length, it is the longest bridge in India. However, the New Ganga Bridge Project under construction in the Indian state of Bihar, is expected to become the longest bridge in India upon its estimated completion in December 2020, with a length of 9.8 kilometres (6.1 mi)


22) India’s first semi-high speed train ‘Tejas’ will run between :

(a) Dadar and Kamthe
(b) Thane and Kolad
(c) Mumbai and Karmali
(d) Mumbai and Pune
Answer: (c) Mumbai and Karmali

The inaugural run of Tejas Express was on 24 May 2017 from Mumbai CST to Karmali, Goa. It covered 551.7 km in 8 hours and 30 minutes.


23) The Shanghai Cooperation Organization summit in which India, was inducted as a full member was held at

(a) Ufa
(b) Dushanbe
(c) Tashkent
(d) Astana
Answer: (d) Astana

The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) is a Eurasian political, economic, and security organisation, the creation of which was announced on 15 June 2001 in Shanghai, China by the leaders of China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, and Uzbekistan; the Shanghai Cooperation Organisation Charter was signed in June 2002 and entered into force on 19 September 2003.These countries, except for Uzbekistan, had been members of the Shanghai Five group, founded on 26 April 1996 in Shanghai. Indiaand Pakistan joined SCO as full members on 9 June 2017 in Astana, Kazakhstan.


24) The host country of the 9th BRICS summit is :
(a) China
(b) Russia
(c) Brazil
(d) South Africa
Answer: (a) China

25) Which one of the following cities was ranked the dirties by the Urban Development Ministry in a list released in May 2017?


(a) Meerut
(b) Ghaziabad
(c) Gonda
(d) Shahjahanpur
Answer: (c) Gonda
26) Who among the following has been honoured with the 2016 ‘Saraswati Samman’?

(a) Padma Sachdev
(b) Govind Mishra
(c) Surjit Paatar
(d) Mahabaleshwar Sail
Answer: (d) Mahabaleshwar Sail

Mahabaleshwar Sail (born 4 August 1943) is an Indian author. He has been honoured with the Saraswati Samman 2016 for his novel 'Hawthan' (हावटण).

27) What has been the theme of the 2017 World Population Day?

(a) Be counted : Say what you need
(b) Investing in teenage girls
(c) Vulnerable population in emergency
(d) Family planning : Empowering people, Developing Nations
Answer: (d) Family planning : Empowering people, Developing Nations

28) A Japanese Encephalities Research Centre is to be set up in :

(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Punjab
Answer: (b) Uttar Pradesh

The Centre announced it would set up a Japanese Encephalitis research centre in Gorakhpur, the city where many children lost their lives at a hospital. The proposal for the facility, however, was pending since 2004.

29) The foundation of what is being claimed as India’s biggest Global skill park was laid in July 2017 in

(a) Lucknow
(b) Bengaluru
(c) Bhopal
(d) Jaipur
Answer: (c) Bhopal
30) Who heads the panel on National Education Policy constituted in June 2017 by the Human Resource Development Ministry?

(a) K.J.Alphonse
(b) Ram Shankar Kureel
(c) K.Kasturiranjan
(d) M.K.Shridhar
Answer: (c) K.Kasturiranjan

The National Policy on Education (NPE) is a policy formulated by the Government of India to promote education amongst India's people. The policy covers elementary education to colleges in both rural and urban India.

Eminent scientist and Padma Vibhushan awardee K. Kasturirangan has been appointed the Chairman of the committee to prepare the final draft of the National Education Policy.

Related Posts