Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPPSC Answer Key 2017 | UPPSC Answer Key 2017 Prelims

UP PCS Pre Answer Key 2017 Set A Set B Set C & Set D

71) Which one of the following is not a feature of a zonal council?

(a) It is a constitutional body
(b) Five Zonal Councils have set up under the States Reorganization Act, 1956
(c) Chandigarh although not a state is included in Zonal Council
(d) It is an Advisory body
Answer: (a) It is a constitutional body

72) Consider the following statements and choose the correct answer by using the codes given below :
Assertion [A] : India is a democratic country.
Reason [R] : India has a constitution of its own

Codes :
(a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is true but [R] is false
(d) Both [A] and [R] are false
Answer: (b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]

73) Which one of the following is not a collective privilege of the members of Parliament?
(a) Freedom of debates and proceedings
(b) The Right to regulate the internal matters of the Parliament
(c) Freedom from attendance as Witness
(d) The privilege of excluding strangers from the house
Answer: (c) Freedom from attendance as Witness

74) Consider the following statements and select your answer from the codes given below :
1. The Governor does not have the power to appoint the judge of a State High court.
2. He is not a part of the Legislature.
3. He has the power to nominate some members in the Legislative Council.
4. He has no judicial powers.
Codes :
(a) 1 and 2 are correct
(b) 1 and 3 are correct
(c) 2 an 4 are correct
(d) All are correct
Answer: (b) 1 and 3 are correct

75) The name ‘Aghanya’ mentioned in many passages of the Rig Veda refers to :
(a) Priest
(b) Women
(c) Cows
(d) Brahmanas
Answer: (c) Cows

76) In which of the following rock-cut caves eleven headed Bodhisattva image is depicted?
(a) Ajanta
(b) Ellora
(c) Kanheri
(d) Karle
Answer: (c) Kanheri

77) Consider the following statements :

1. The early chaityagrihas and viharas of Guntuphalli in West Godavari district are rock cut.
2. The chaityas and viharas of Eastern deccan are usually rock cut.
Of these statements :
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Answer: (c) Both 1 and 2 are correct

78) A resolution passed by the Rajya Sabha under Article 249 of the constitution empowering Parliament to legislate on a state subject in national interest remains in force for a period.
(a) Not exceeding six months
(b) Not exceeding two years
(c) Not exceeding one year
(d) of unlimited time
Answer: (c) Not exceeding one year

79) Which among the following system of levying land revenue in Deccan was prevalent during the reign of Akbar?
(a) Kankut
(b) Number of ploughs
(c) Zabt
(d) Ghallabakshi
Answer: (c) Zabt

80) Who among the following foreign travellers visited India during the reign of Jahangir?
(a) Father Anthony Monserate
(b) Francisco Pelsaert
(c) Niccolo Manucci
(d) Francois Bernier
Answer: (b) Francisco Pelsaert

81) Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below the statements :

Assertion [A]: Generally India had a favourable balance of trade during the British rule.
Reason [R]: The drain of wealth took the form of unrequited exports.

Codes
(a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is true but [R] is false
(d) Both [A] and [R] are false
Answer: (d) Both [A] and [R] are false

82) Who was the last ruler of ‘Jaunpur state’?

(a) Mohammed Shah
(b) Hussain Shah
(c) Mubarak Shah
(d) Ibrahim Shah
Answer: (b) Hussain Shah

83) Which of the following pairs is not correctly matched?

(a) Hector Munro – Battle of Buxar
(b) Lord Hastings – Anglo – Nepal War
(c) Lord Wellesley – Fourth Anglo Mysore War
(d) Lord Cornwallis – Third Anglo – Maratha War
Answer: (d) Lord Cornwallis – Third Anglo – Maratha War

84) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below :
List I [Tirthankara]

A. Adinatha
B.Mallinatha
C. Sambhavnatha

List II [Cognizance]
1. Bull
2. Horse
3. Snake
4. Water Jar
Codes :

A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 1 3 2 4
(c) 2 4 3 1
(d) 3 1 4 2
Answer: (a) 1 4 3 2

85) Which one of the following is not true about the Barabar hill caves?

(a) There are in all four caves on the Barabar hill
(b) Inscriptions of Ashoka are found on the walls of three caves
(c) These inscriptions inform us about the dedication of these caves to the Ajivikas
(d) These inscriptions date back to 6th century BC.
Answer: (d) These inscriptions date back to 6th century BC.

86) Matsya Mahajanapada of 6th century B.C was located in :

(a) Western Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Bundelkhand
(d) Rohilkhand
Answer: (b) Rajasthan

87) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below :

List I
A. Gandhar Art
B.Junagarh Rock inscription
C. Milinapanho
D. Taxila inscriptions
List II

1. Menander
2. Patika
3. Kushanas
4. Rudradaman I
Codes :
   A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 4 3 1
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 3 4
Answer: (c) 3 4 1 2


88) Which one of the following pairs is not correctly matched?
Revolt Year
(a) Prabna revolt 1873
(b) Deccan Kisan revolt 1875
(c) Sanyasi revolt 1894
(d) Kol uprising 1870
Answer: (d) Kol uprising 1870


89) Which one of the following social reformers strongly opposed Jury Act of 1826?
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Mahadev Govind Ranade
(d) Rajnarayan Basu
Answer: (b) Raja Ram Mohan Roy

90) In which of the following places the Dutch established their trading centres in India?

(a) Nagappattinam, Chinsura, Machilipatnam
(b) Surat, Bharuch, Agra
(c) Cochin, Ahmedabad, Patna
(d) All the above
Answer: (d) All the above

Related Posts