Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPPSC Answer Key Download 2017

UPPSC Pre Answer Key 2017

11) Whichof the following is not correctly matched?

Scheme          Aim

(a) UDAY – Improving finances of power distribution companies
(b) HRIDAY – preserving and revitalizing heritage cities
(c) AMRUT – Improving basic urban infrastructure in cities
(d) Swachch Bharat Mission – Safe drinking water
Answer: (d) Swachch Bharat Mission – Safe drinking water


Swachh Bharat Abhiyan (English: Clean India Mission) is a campaign by the Government of India to keep the streets, roads and infrastructure of the country's 4,041 statutory cities and towns and its rural areas clean.

12) As per the Economic Survey 2015 – 16, which one of the following has been constructed as the Chakravyuha Challenge of the Indian economy?


(a) Movement of Indian Economy from socialism to capitalism
(b) Movement of Indian Economy from socialism with limited entry to marketism with exit
(c) Movement of Indian Economy from socialism with limited entry to marketism without exit
(d) Movement of Indian Economy from mixed economy to capitalism
Answer: (c) Movement of Indian Economy from socialism with limited entry to marketism without exit

The Union Finance Minister Shri Arun Jaitley invokes the legend of the Charkravyuha from the Mahabharata describing the ability to enter but not exit, with seriously adverse consequences. The Indian economy has made great strides in removing barriers to entry for firms, talent, and technology but less progress has been made in relation to exit. Thus, over the course of six decades, the Indian economy has moved from ‘socialism with limited entry to “marketism” without exit’.


13) Consider the following schemes and arrange these in chronological order of their launching :
1. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
2. Digital Gender Atlas for Advancing Girls Education in India.
3. Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana.
4. Mudra Bank Yojana

Select the correct answer from the codes given below :

(a) 1, 2, 4 and 3
(b) 3, 2, 1 and 4
(c) 2, 1, 3 and 4
(d) 3, 1, 2 and 4
Answer: (a) 1, 2, 4 and 3

14) Which one of the following countries joined India and USA in the Malabar naval exercise held in July 2017?


(a) Japan
(b) South Korea
(c) France
(d) Philippines
Answer: (a) Japan

Exercise Malabar is a trilateral naval exercise involving the United States, Japan and India as permanent partners. Originally a bilateral exercise between India and the United States, Japan became a permanent partner in 2015.

15) What is India’s rank in the 2017 Sustainable Development Goal Index?


(a) 116th
(b) 125th
(c) 108th
(d) 95th
Answer: (a) 116th

16) The first DEMU train of India with solar powered coaches was launched on 14th July, 2017 at :

(a) Sarai Rohilla Railway Station
(b) New Delhi Railway Station
(c) Safdarjung Railway Station
(d) Delhi Cantt. Railway Station
Answer: (c) Safdarjung Railway Station

Indian Railways launched its first 1600 HP solar-powered DEMU (Diesel Electric Multiple Unit) train from Safdarjung railway station. The train will run from Sarai Rohilla in Delhi to Farukh Nagar in Haryana.

17) Who among the following Indian scientists was awarded the 2017 Dan David prize in ‘future’ category ?
(a) Dronamraju K.Rao
(b) Biman Bagchi
(c) C.N.R. Rao
(d) Shrinivas Kulkarni
Answer: (d) Shrinivas Kulkarni

Shrinivas R. Kulkarni (born 1956) is an astronomer born in India. He is currently a professor of astronomy and planetary science at California Institute of Technology, and the director of Caltech Optical Observatory (COO) at California Institute of Technology who oversees Palomar and Keck among other telescopes. The success of his astronomical research is seen by 63 Nature Letters, 7 Science Letters, and total of 479 refereed scientific articles that bear his name by the end of 2015 according to ADS. Recognizing his contribution to astronomy, he was awarded the Dan David Prize in 2017

18) Which one of the following countries was the winner of FIFA confederations cup 2017?
(a) Chile
(b) Germany
(c) Mexico
(d) Portugal
Answer: (b) Germany

19) Consider the following statements regarding G-20 summits :

1. The 12th G-20 summit was held in Germany.
2. The 13th G-20 summit will be held in China.
3. The 14th G-20 summit will be held in Japan.

Of the above the correct statements are :

(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (b) 1 and 3 only
20) Consider the following statements regarding the performance of Mithali Raj in women’s One Day International Cricket :
1. She is the first ever to score more than 6000 runs.
2. She scored a century on her debut.
3. She holds the record for scoring 7 consecutive half centuries.
4. She holds the world record for scoring highest number of centuries.

Of the above, the correct statements are :
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 3 and 4 only
Answer: (a) 1, 2 and 3 only

Related Posts