Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPPSC Prelims 2017 Question Paper with Answers Key Paper I

UPPSC Pre Answer Key 2017

91) Who among the following supported the Swaraj Party in Central Legislative Assembly in pre-independent India?

(a) M.A.Jinnah
(b) Maulana Abdul Kalam Azad
(c) Dr.Rajendra Prasad
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: (a) M.A.Jinnah


92) In which year Gopal Krishna Gokhale founded ‘Servants of India Society’?

(a) 1902
(b) 1903
(c) 1904
(d) 1905
Answer: (d) 1905


The Servants of India Society was formed in Pune, Maharashtra, on June 12, 1905 by Gopal Krishna Gokhale, who left the Deccan Education Society to form this association. Along with him were a small group of educated Indians, as Natesh Appaji Dravid, Gopal Krishna Deodhar and Anant Patwardhan who wanted to promote social and human development and overthrow the British rule in India. The Society organized many campaigns to promote education, sanitation, health care and fight the social evils of untouchability and discrimination, alcoholism, poverty, oppression of women and domestic abuse. The publication of The Hitavada, the organ of the Society in English from Nagpur commenced in 1911.

93) In which of the following years the Jatiya Sarkar was formed in the Midnapur district of Bengal?
(a) 1939
(b) 1940
(c) 1941
(d) 1942
Answer: (d) 1942
Satish Chandra Samanta (Bengali: সতীশচন্দ্র সামন্ত) (15 December 1900 – 4 June 1983 in Mahishadal) was an Indian independence movement activist and a member of the Lok Sabha from 1952–77. At the age of 15 he was influenced by his guru, Swami Prajnanananda Saraswati and adopted the life of Brahmacharya and took up a life of serving the people.

He quit Bengal Engineering College (then an affiliate of the University of Calcutta) in his second year of study in order to fight for freedom of India from the clutches of the British. He started serving through, the activities organised by the local branch of the Indian National Congress. Later, he became the president of Tamluk Congress Committee and remained an active congress member for decades. He was known for his leadership qualities and other constructive work. His leadership qualities could be observed during the formation of a parallel government named Tamralipta Jatiya Sarkar (Tamrlipta National Government) in Tamluk during the Quit India Movement. This body was formed on 17 December 1942 and Samanta, looked after its functioning until his arrest in June, 1943. It lasted till September, 1944. It undertook cyclone relief work, gave grants to schools and organized an armed Vidyut Vahini


94) Which of the following trials attracted world-wide publicity and drew sympathetic comments from Albert Einstein, H.G.Wells, Harold Laski and Roosevelt in favour of the convicts?
(a) INA trial
(b) Lahore conspiracy case
(c) Meerut conspiracy case
(d) None of the above
Answer: (c) Meerut conspiracy case

95) Who remarked about the East India Company that “The Company is an anomaly but it is part of a system where everything is an anomaly”?
(a) Warren Hastings
(b) G.B.Macaulay
(c) Lord Clive
(d) Henry Dundas
Answer: (b) G.B.Macaulay

96) Which one of the following states has the lowest percentage of Scheduled Tribes population as percentage of its total population according to Census 2011?
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
Answer: (a) Uttar Pradesh

97) Which of the following is not a cold ocean current?
(a) Canaries
(b) Humboldt
(c) Oyashio
(d) Agulhas
Answer: (d) Agulhas

98) Which of the following is not correctly matched?


Mountain pass State
(a) Sipkila – Himachal Pradesh
(b) Bomdila – Arunachal Pradesh
(c) Nathula – Meghalaya
(d) Zojila – Jammu & Kashmir
Answer: (c) Nathula – Meghalaya

Nathu La is a mountain passin the Himalayas. It connects the Indian state of Sikkim with China's Tibet Autonomous Region. The pass, at 4,310 m (14,140 ft) above mean sea level, forms a part of an offshoot of the ancient Silk Road. Nathu means "listening ears" and La means "pass" in Tibetan. On the Indian side, the pass is 54 km (34 mi) east of Gangtok, the capital of Sikkim. Only citizens of India can visit the pass, and then only after obtaining a permit in Gangtok.

99) Which of the following cities is known as the oil capital of Europe?
(a) Belfast
(b) Aberdeen
(c) Leeds
(d) Liverpool
Answer: (b) Aberdeen

100) Which of the following groups of countries share border with Israel?
(a) Lebanon, Syria, Jordan, Egypt
(b) Egypt, Turkey, Jordan, Cyprus
(c) Lebanon, Syria, Turkey, Jordan
(d) Turkey, Syria, Iraq, Yemen
Answer: (a) Lebanon, Syria, Jordan, Egypt

101) Which one amongst the following is the Largest plateau?

(a) Coconino
(b) Aquarius
(c) Colorado
(d) Columbia
Answer: (c) Colorado


102) Arrange the following events in correct chronological sequence using the code given below
1. Satyagraha against the Rowlatt Act
2. Champaran Satyagraha
3. Kheda Peasant struggle
4. Ahmedabad Mill Strike

Codes
(a) 2,4,3,1
(b) 1,2,3,4
(c) 2,1,4,3
(d) 3,2,4,1
Answer: (a) 2,4,3,1

103) Whose army was defeated by the army of Kakatiya rulers in 1303 at Warangal?
(a) of Iltutmish
(b) of Balban
(c) of Alauddin Khalji
(d) of Muhammad Tughlaq
Answer: (c) of Alauddin Khalji

104) India’s deepest port is :
(a) Kandla
(b) Cochin
(c) Paradip
(d) Marmagoa
Answer: (b) Cochin

105) Which amongst the following is the largest glacier?
(a) Sasaini
(b) Gangotri
(c) Zemu
(d) Siachin
Answer: (d) Siachin

106) Which of the following iron and Steel plants is not close to raw material area?
(a) Jamshedpur
(b) Rourkela
(c) Durgapur
(d) Salem
Answer: (d) Salem

107) Red sea is an example of :

(a) Volcanic valley
(b) Eroded valley
(c) Axial trough
(d) U-shaped valley
Answer: (c) Axial trough

108) The Tropic of cancer passes through which of the following states?
Select the correct answer from the codes given below:

1. Gujarat
2. Chattisgarh
3. Uttar Pradesh
4. Jharkhand
Codes :
(a) 1,2 and 4
(b) 1,2,3 and 4
(c) 1,3 and 4
(d) 2, 3 and 4
Answer: (a) 1,2 and 4
109) Identify the correct west to east sequence of the following Hilly Castes?

(a) Khasi – Garo – Naga – Jaintia
(b) Naga – Jaintiya – Khasi – Garo
(c) Garo – Khasi – Jaintia – Naga
(d) Jaintiya – Naga – Garo – Khasi
Answer: (c) Garo – Khasi – Jaintia – Naga


110) Which of the following pairs are correctly matched?

1. Idukki: Thermal Power Station
2. Sabarigiri: Hydroelectric project
3. Ghatprabha: Irrigation project
4. Ramganga: Multipurpose project

(a) 2, 3 and 4
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1 and 2
Answer: (a) 2, 3 and 4

Related Posts