Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key

Sunday, 19 November 2017

CDS 2 Answer Key 2017

  MOHAMMAD ZEESHAN       Sunday, 19 November 2017

CDS 2 Answer Key/ Solved Paper 2017

UPSC CDS 2 Answer Key 2017

COMPREHENSION
Directions :
In this section, you have few short passages. After each passage, you will find some items based on the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Passage
For many years, ship captains navigating the waters of Antarctica have been intrigued by sightings of emerald icebergs. Scientists have now explained their mystery. Their icebergs are turned upside down. Icebergs are blocks of ice that have broken off huge slabs of frozen snow called ice shelves. Their green appearance results from seawater that has frozen at the bottom over hundreds of years. The frozen sea water has dissolved organic matter which gives it a yellow tone and the fresh water ‘ice shelf’ above has a blue tinge. When the iceberg turns upside done, it appears green through the visual mix of yellow with the blue from below.
1)  What is the meaning of ‘intrigued’?
(a) Surprised
(b) Fascinated
(c) Muffled
(d) Repulsed
 Answer: (b) Fascinated

2) What are ice shelves?
(a) They are huge pieces of chunks of ice
(b) They are frozen sea water
(c) They are pieces of ice which look like shelves
(d) They are huge pieces of ice which are very old
Answer: (a) They are huge pieces of chunks of ice

3) What are icebergs?
(a) Huge chunks of ice floating on water
(b) Frozen sea water
(c) Green ice
(d) Green yellow water below and blue above
Answer: (a) Huge chunks of ice floating on water

4) When the iceberg turns upside down, it appears
(a) green
(b) yellow
(c) blue
(d) white
 Answer: (a) green
Passage
In its simple form, science has helped man to protect himself from Nature and to overcome natural obstacles to movement. But with the advance of science, a situation has arisen in which Nature need to be protected from man. He has used Nature’s own gifts, not only of metal but even the human brain, to attack Nature. Forests are being destroyed not only to satisfy the need but to provide luxuries. The evil effects of deforestation are already making themselves clearly felt by climatic changes and soil erosion. Man has at last begun to learn that he has to protect if he wants Nature to protect him

5) The use of science in its simple form has helped man to
(a) do such things as building shelter and make carts, boats, etc.
(b) make bombs and missiles
(c) build factories using machinery
(d) make planes
Answer: (a) do such things as building shelter and make carts, boats, etc.

6) Nature now needs to be protected from man because
(a) nature has become weak
(b) man is rapidly destroying Nature
(c) man is cruel to animals
(d) man has become irrational
 Answer: (b) man is rapidly destroying Nature

7) Forests are being destroyed in order to
(a) provide land for agriculture
(b) provide wood for fuel
(c) kill dangerous animals
(d) provide necessities as well as needless comforts and pleasures
 Answer: (d) provide necessities as well as needless comforts and pleasures

8) The evil effect of destroying Nature instead of using it is seen in
(a) the fall in production of our factories
(b) the fall in our standard of living
(c) the unfavorable changes in climate
(d) the frequent occurrence of epidemics
 Answer: (c) the unfavorable changes in climate

9) Climatic changes and soil erosion are results of
(a) scientific developments
(b) nuclear explosion
(c) natural calamity
(d) deforestation
Answer: (d) deforestation

Passage
According to the civil laws of most countries, obedience is no longer the duty of a wife, every woman has the political right to vote, but these liberties remain theoretical as long as she does not have economic freedom. A woman supported by a man is not liberated from the male. It is through gainful employment that woman has traveled most of the distance that separated her from the male, and nothing else can guarantee her liberty in practice.
I once heard a maidservant declare, while cleaning the stone floor of a hotel lobby, “I never asked anybody for anything; I succeeded all by myself.” She was as proud of her self-sufficiency as a Rockefeller, Ford or Birla.
However, the mere combination of the right to vote and a job does not mean complete liberation: working, today, is not a liberty.
A recent study of women workers in a car factory shows that they would prefer to stay in the home rather than work in the factory. The majority of women do not escape from the traditional feminine world. Their jobs at the factory do not relieve them of housekeeping burdens; they get from neither society nor their husbands, the assistance they need to become in concrete fact the equals of men.

10) Which of the following helps women
(a) The right to vote
(b) Civil liberties
(c) A job
(d) Wealthy husbands
 Answer: (b) Civil liberties

11) Why does the writer talk about the maidservant in the hotel lobby?
(a) The servants of today will one day be freed from their rich masters
(b) A servant can become as rich as Rockefeller or Birla
(c) Even with a low paid job women can achieve equality
(d) Economic independence is necessary for women’s liberation
 Answer: (d) Economic independence is necessary for women’s liberation

12) In which paragraph does the writer say that it is revealed that some woman would not like to work in the factory?
(a) In paragraph four
(b) In paragraph three
(c) I paragraph two
(d) In paragraph one
 Answer: (a) In paragraph four

13) “These liberties” in the first paragraph refer to
(a) The right to vote, not to obey and right to a job
(b) The right to vote and not to obey
(c) The rights of servants to disobey their master and the right of the master to punish them
(d) Women’s right to vote and earn money
 Answer: (b) The right to vote and not to obey
Passage
During the past three generations, the diseases affecting western societies have undergone dramatic changes. Polio, diphtheria, tuberculosis, commonly known as TB, are vanishing; one injection of an antibiotic often cures deadly diseases such as pneumonia or syphilis, and so many mass killers have come under control that two-thirds of all death is now associated with the diseases of old age. Those who die young are more often than not victims of accidents, violence, or suicide.
These changes in health status are generally equated with the decrease in suffering and attributed to more or better medical care. Almost everyone believes that at least one of his friends would not be alive and well except for the skill of a doctor. But there is, in fact, no evidence of any direct relationship between this change in the pattern or nature of sickness on the one hand and the so-called progress of medicine on the other hand. These changes are the results of political technological changes. They are not related to the activities that require the preparation and status of doctors or the costly equipment in which doctors take pride. In addition, an increase in the number of new diseases in the last fifteen years are themselves the result of medical intervention. They are doctor-made or iatrogenic.

14) In the western societies, the occurrences of polio, diphtheria, and tuberculosis has
(a) increased
(b) completely stopped
(c) decreased
(d) continued without changes
 Answer: (c) decreased

15) More death are now associated with old age than in the past because
(a) iatrogenic diseases are spreading faster now
(b) deadly diseases affecting the young have been well controlled
(c) Accidents, violence and suicide that killed many youths in the past are now under control
(d) political and technological changes now take better care of the young than the old
Answer: (b) deadly diseases affecting the young have been well controlled

16) The writer probably is arguing for
(a) stopping the practice of western medicines completely
(b) stopping the use of costly equipment and medicines
(c) rethinking about the successes and failures of the western medicines
(d) giving greater attention to new, iatrogenic diseases than to the old diseases such as polio , diphtheria and pneumonia
Answer: (c) rethinking about the successes and failures of the western medicines

Passage
Poverty is a complex problem. It is far more than an economic condition. We measure it usually in terms of income but forget that poverty embraces a whole range of circumstances, including lack of access to information and to basic services like nutritional diet, health care, and education. It results in a loss of cultural identity and destroys traditional knowledge. Poor people become marginalized and suffer from exploitation and loss of human dignity.

17) Which of the following sentences comes close to the meaning of the sentence, “Poverty embraces a whole range of circumstances.”
(a) There are lot of  angles to poverty
(b) There are several sections in the society which are poor
(c) There are several types of poverty
(d) Poverty is solely an economic issue
Answer: (a) There are lot of  angles to poverty

18) What way do you think ‘lack of access to information’ affects poor people?
(a) They don’t get information about how to improve their conditions
(b) They didn’t get newspapers to read at all
(c) They can’t go to school and read books
(d) They don’t get information about schemes of getting ric
 Answer: (a) They don’t get information about how to improve their conditions

19) What do you think ‘cultural identity’ is important?
(a) A sense of cultural identity gives people self-respect and confidence
(b) Cultural identity defines the character of poor people
(c) It is important to have cultural identity to get jobs
(d) It is useful to have cultural identity because it brings your success
 Answer: (a) A sense of cultural identity gives people self-respect and confidence

20) Which of the following sentences comes closest to the sentence” Poor people become marginalised”?
(a) They are not given any benefit of nay government schemes
(b) They are ignored by the rich people
(c) They are the most ignored elements of the society
(d) They are the most disposed elements of the society
Answer: (c) They are the most ignored elements of the society

21) What do you think is the tone of the passage?
(a) Objective but querulous
(b) Descriptive and impassioned
(c) Argumentative and critical
(d) Objective and critical
Answer: (d) Objective and critical

logoblog

Thanks for reading CDS 2 Answer Key 2017

Previous
« Prev Post

Recent Posts