Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key

Monday, 20 November 2017

CDS Solved Paper 19-11-2017 Download

  MOHAMMAD ZEESHAN       Monday, 20 November 2017
CDS 2 Solved Paper : English 2017
ORDERING OF SENTENCES
Directions :
In this section each item consists of six sentences of a passage. The first and sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6 . The middle for sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly on the Answer Sheet.

66) S1 : Egypt lies in the north- east corner of Africa.
S6 : The whole country depends on the water of the Niles
P : Most of it is desert or semi-desert
Q : It has very little rainfall
R : It is four times as big as Great Britain in size.
S : Only a twenty-fifth of the total area is cultivable.
The correct sequence should be
(a) P Q  R S
(b) S R P Q
(c) R P S Q
(d) Q P R S
 Answer: (c) R P S Q

67)  S1  : In mechanical efforts , you improve by perpetual practice.
S6 : There is neither excuse nor temptation for the latter.
P : He cannot go on shooting wide or falling short, and still fancy that he is making progress.
Q : This is so because the object to be attained is a matter of actual experiment in which you either succeed or fail
R : He must either correct his aim, or persevere in his error with his eyes open
S : If a man aims at a mark with bow and arrow, he must either hit it or aim it.
The correct sequence should be
(a)  P S Q R
(b) R P S Q
(c) S Q R P
(d) Q S P R
Answer: (d) Q S P R

68)  S1 : Isaac’s mother married again
S6 : He had a set of little tools and saw of various sizes made by himself.
P : But he was known to be very clever at making things.
Q : She sent him to school.
R : Isaac was left to the care of his good old grandmother.
S : In his early years Isaac did not appear to be a very bright student.
The correct sequence should be
(a) R  Q  S P
(b) Q  R  S  P
(c) S  Q  R  P
(d) R  P  Q  S
 Answer: (a) R  Q  S P

69) S1 : The examination system must be regarded as the chief wrecker of young nerves.
S6 : If I become a Vice-Chancellor, my first act would be to abolish all examination in my university
P : It makes me jump out of the bed, all in a sweat.
Q : It does this by building up a tension, for a part of the year, all through one’s youth.
R : And after four decades, the same nervousness sometimes recurs to me in nightmares
S : I remember the desperate nervousness that used to grip me from January to April every year.
The correct sequence should be
(a) R P Q S
(b) R S P Q
(c) R Q P S
(d) Q S R P
Answer: (d) Q S R P
70) S1 : History is a subject that is so little valued today that it is almost impossible to win world fame as a historian, yet that is exactly what Toynbee was able to.
S6 : Among the civilizations that he studied was that of India.
P : We usually think of history as a chronological account of the development of various states and empires under ruler.
Q : Toynbee’s view of history was different
R : He tries to find the pattern behind the birth, growth and decay of civilization.
S : Though he used the recorded history of mankind, but he was interested not merely in the chronology of single states or group but in the rise and fall of whole civilizations.
The correct sequence should be
(a) P  S  Q  R
(b) Q  S  P  R
(c) S  Q  R  P
(d) P  Q  S  R
 Answer: (d) P  Q  S  R

71)  SI  : Science first began to become important after A.D. 1500
S6 : Men read them, became inquisitive again, and began to want to find things out.
P : As a result of this , books came to be circulated.
Q : During the Middle Ages the coming of Science was hindered by the Church
R : In the middle of the fifteenth century , however , the Turks captured the city of Constantinople and the Greek books were scattered far and wide.
S : It considered free inquiry into the nature of things to be wicked.
The correct sequence should be
(a) P  Q  S  R
(b) Q  S  R  P
(c) S  R  P  Q
(d) R  P  Q  S
 Answer: (a) P  Q  S  R

72) S1 : Phatik was a mischievous boy of fourteen
S6 : Ultimately he distinguished himself as a scholar.
P : It was then that Phatik’s uncle offered to take the boy to Kolkata.
Q : She was much worried about his education
R : His mother found it difficult to bring him up.
S : Away from his home Phatik became sober and industrious
The correct sequence should be
(a) P Q R S
(b) S R Q P
(c) R S P Q
(d) R Q P S
Answer: (d) R Q P S

73) S1 : Whenever I met Baba Amte I was reminded of an anecdote my grandmother used to tell me
S6 : He forgot that he had made it.
P : He once made an idol of God
Q : As the idol was nearing completion, the sculptor was becoming more and more withdrawn into himself.
S : There was a great sculpto.
The correct sequence should be
(a) P Q R S
(b) S R P Q
(c) S P Q R
(d) Q P R S
Answer: (c) S P Q R

74) S1 : Ross sent an account of his work, together with slide and specimens to Manson.
S6 : Ross was elected a fellow of the Royal Society in1901
P : They produced a profound sensation
Q : In July 1898, Manson described Ross’s results to the British Medical Association.
R : The President of the Royal Society came to Manson’s house and inspected Ross’s materials and said that ‘it was of remarkable interest and value’.
S : When Manson had finished, the whole audience rose and cheered.
(a) R S P Q
(b) P S R Q
(c) Q P S R
(d) S P Q R
 Answer: (c) Q P S R

75) S1  : Civilization dawned when early man learnt how to produce heat and energy by burning wood.
S6 : When they have been used, they cannot be replaced.
P : Then steam was used to produce electricity.
Q : In this century great use has been made of oil and natural gas and the use of atomic reactors also has provided another source of energy.
R : Much later, the first industrial revolution was based on the production of steam by burning coal.
S : But none of these fuels is renewable
The correct sequence should be
(a) P R Q S
(b) R Q S P
(c) R P Q S
(d) R P S Q
 Answer: (c) R P Q S
76) S1 : Ghost is a subject which baffles everyone everywhere throughout the world.
S6 : Yet it is a subject which has held people spellbound and the belief in them continues to flourish
P : But human beings have always been curious to know more about them.
Q : Needless to say, such attempts have proved to be useless
R : There have been attempts even to photograph these creatures of darkness.
S : Even after the advancement of science, the reality of ghosts remains a mystery till this day.
The correct sequence should be
(a) Q  R  P  S
(b) S  Q  P  R
(c) S  P  R  Q
(d) S  Q  R  P
 Answer: (c) S  P  R  Q

77) S1 : There have been two schools of thought which deal with the errors of learners.
S6 : Both views are popular today but the second is gaining ground fast.
P : The philosophy of the second school is that errors are natural and they will occur in any learning
Q : So errors, they say, is a sign of faulty teaching methods.
R : The first school maintains that if teaching methods are perfect, errors will never occur.
S : They argue that we should concentrate on how to deal with errors, instead of on method of teaching
The correct sequence should be
(a)  Q S R P
(b) P S Q R
(c) Q P S R
(d) R Q P S
Answer: (d) R Q P S

78) S1 : Down the stairway of the Holiday Inn hotel, I enter the conference hall.
S6 : Some are leaning against the sidewall
P : I take a seat in the back row as more chairs are quietly slipped in for late corners
Q : The hall is already packed with delegates.
R : Still quite a few people are left standing
S : Most of the delegates are executives of Indian or Indo-US companies
The correct sequence should be
(a) S Q  R P
(b) P R Q S
(c) S R Q P
(d) Q S P R
Answer: (d) Q S P R

79) S1 : A sportsman is noted for his sense of discipline
S6 : Once discipline is accrued in the playfield, it can be applied and practised in other spheres of life
P : The first lesson in discipline is to win without pride and to lose without bitterness
Q : One is no longer swayed by the sudden gusts of passion
R : Then, one must learn that error or selfishness will disgrace and endanger the rest.
S : A sense of equanimity brings order and method into the life of the people.
The correct sequence should be
(a) Q P R S
(b) R P S P
(c) P Q S R
(d) P R S Q
Answer: (d) P R S Q

80) S1 : Mr. and Mrs. Robert went home late last night
S6 : Mr. Robert rushed to the police station immediately
P : Somebody had broken open the lock
Q : To their dismay they found all their things missing.
R : They got into the house with a lot of fear
S : When they reached home they found the front door open
The correct sequence should be
(a) R S P Q
(b) S P R Q
(c) Q S R P
(d) R Q P S
 Answer: (b) S P R Q

81) S1 : The miseries of the world cannot be cured by physical help only
S6 : Then alone will misery ease in the world.
P : Let men have light, let them be strong and educated
Q : No amount of physical help will remove them completely
R : Until man’s nature changes, his physical needs will always rise, and miseries will always be felt.
S : The only solution is to make mankind enlightened.
The correct sequence should be
(a) Q P R S
(b) R Q S P
(c) S P Q R
(d) P Q R S
Answer: (b) R Q S P

82) S1 : Aristotle worked under limitations
S6 : The age was not a period of experiment
P : Physical events were mostly attributed to the intervention of God.
Q : There had been little industrial invention in Greece, perhaps because slave labour was cheap and plentiful
R : The only equipment he had for his study was a ruler and compass and some crude instruments.
S : The facts on which modern theories of science have been based had not been discovered.
The correct sequence should be
(a) R P Q S
(b) R S P Q
(c) Q S R P
(d) S Q R P
Answer: (a) R P Q S

83) S1 : The bus sped along the road
S6 : The dog wailed for a long time
P : But the bus could stop only after covering a few yards.
Q : It injured the dog in the leg.
R : The driver applied the brake
S : Suddenly a stray dog ran on to the middle of the road
The correct sequence should be
(a) S P R Q
(b) S R P Q
(c) R P Q S
(d) P R S Q
Answer: (b) S R P Q

84) S1 : The status of women in our country is, on the whole , far from high
S6 : Education can lift women out of the depths of misery and ignorance into which they have sunk.
P : But the plight of women in villages is still miserable
Q : The educated women in cities enjoy equality with the men folk.
R : The movement for the freedom and right of women has certainly been steadily gaining momentum.
S : Their education has been thoroughly neglected.
The correct sequence should be
(a) R P Q S
(b) R Q P S
(c) S Q P R
(d) S P Q R
Answer: (b) R Q P S

85) S1 : Hieun-tsang became a Buddhist monk at the age of twelve and soon discovered that the Buddhist texts available in China were insufficient.
S6 : But he was on a quest and returned after a while to his motherland with a rich collection of texts, documents and relics
P : Wherever he went, he was asked by the local rulers and monks to stay in the place.
Q : He entered India through Kashmir, where he spent some time in Srinagar
R : He therefore decided to go on a pilgrimage to India to collect further material
S : From India, he attempted to go to Ceylon, but gave up the attempt.
The correct sequence should be
(a) P Q S R
(b) R S P Q
(c) Q S R P
(d) R Q S P
Answer: (d) R Q S P
←Previous     Next→

logoblog

Thanks for reading CDS Solved Paper 19-11-2017 Download

Previous
« Prev Post

Recent Posts