Fundamental Rights |  UNESCO Intengible Cultural Heritage From India |  Corruption |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | 
Types of Speciation |  Unisexual and Bisexual Flowers |  DISANET |  National Child Labour Project Scheme |  Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India |
Animals and their Baby Names |  Veto Power of President & Types of Veto |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in World
Follow @ Facebook #GKPlanet




Friday, 29 December 2017

Bihar PSC Prelims Exam 2017: Solved Paper

  By GK Planet Team       Friday, 29 December 2017
101) The Great Victorian Desert is located at
(a) Australia
(b) India
(c) Egypt
(d) North Africa
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: a
The Great Victoria Desert is the largest desert in Australia. It consists of sand dunes, small sandhills, grassland plains, areas with closely packed pebbles (called desert pavement or gibber plains) and salt lakes. The desert is an Australian IBRA.


The desert covers a large area, about 42,000,000 ha (103,784,260 acres) in the states of Western Australia and South Australia. The distance from east to west is about 700 km (435 mi). It is very dry, getting only between 200 mm (8 in) to 250 mm (10 in) of rain each year. It is surrounded by other very dry areas including the Nullabor Plain to the south, the Gibson Desert to the north, Sturt's Stony Desertto the east. It was named by the explorer Ernest Giles in 1875, after Queen Victoria. Aboriginal people have lived in the desert for more than 24,000 years.

Between 1953 and 1957, the British government exploded nine atomic bombs in the Great Victoria Desert at Maralinga and Emu.
102) Which of the following activities is performed at Coolgardie?
(a) Coal mining
(b) Copper mining
(c) Gold mining
(d) Forestry
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c
Coolgardie is a small town in Western Australia, 558 kilometres (347 mi) east of the state capital, Perth. It has a population of approximately 1,000 people.

Although Coolgardie is now known to most Western Australians as a tourist town and a mining ghost town, it was once the third largest town in Western Australia (after Perth and Fremantle). At this time, mining of alluvial gold was a major industry and supplied the flagging economy with new hope. Many miners suffered under the harsh conditions, but for a few, their finds made the hard work worthwhile. Most men, however, left poorer than they had started off, with their hopes dashed.

103) What is Particulate matter ?
(a) Solid residue
(b) Air pollutant
(c) Water pollutant
(d) Soil pollutant
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b
Particulate matter is the sum of all solid and liquid particles suspended in air many of which are hazardous. This complex mixture includes both organic and inorganic particles, such as dust, pollen, soot, smoke, and liquid droplets.

104) What is the name of mid latitude grass land in South America?
(a) Prairie
(b) Pampas
(c) Veld
(d) Steppes
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

105) Match the following places with industries and select the correct answer using the code given below :
Place
  1. Bengaluru
  2. Korba
  3. Jamhedpur
  4. Malajkhand
Industry
  1. Iron & Steel
  2. Copper
  3. Aircraft
  4. Aluminium
Codes :
a          b          c          d
(a)        1          2          3          4
(b)        2          1          4          3
(c)        4          3          2          1
(d)       3          4          1          2
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: d

106) Which of the following seas has the highest average salinity?
(a) Black Sea
(b) Yellow Sea
(c) Mediterranean Sea
(d) Dead Sea
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: d

107) The Dravadian races are mainly confined at which of the following parts of India?
(a) South India
(b) North-Western India
(c) North-Eastern India
(d) North India
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: a

108) At which of the following hills the Eastern Ghats join the Western Ghats ?
(a) Palani Hills
(b) Anaimudi Hills
(c) Nilgiri Hills
(d) Shervoroy Hills
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c

109) At which of the following places the Copper Industry is located?
(a) Tarapur
(b) Titagarh
(c) Ranchi
(d) Khetri
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: d

110) What is the Golden Quadrilateral ?
(a) Rail lines joining metros
(b) Major Air Routes
(c) National Highway Project
(d) Gold Trade Routes
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c

111) Which of the following Iron ores is mined at Bailadila?
(a) Haematite
(b) Siderite
(c) Limonite
(d) Magnetite
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: a

112) The only state which produces saffron in India is
(a) Himachal Pradesh
(b) Assam
(c) Jammu - Kashmir
(d) Meghalaya
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c

113) At which of the following towns the Alaknanda and the Bhagirathi combines to form River Ganga?
(a) Haridwar
(b) Rishikesh
(c) Rudraprayag
(d) Devprayag
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: d

114) Which of the landforms occupy the North-Western parts of Bihar State?
(a) Someshwar Hilly Range
(b) Kaimur Plateau
(c) Nawada Hilly Region
(d) Rajgir Hilly Region
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: a

115) River Tel is a tributary of which of the following rivers ?
(a) Bagmati
(b) Ghaghara
(c) Gandak
(d) Kamla
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: e

116) Which of the following canal systems irrigate areas of Bihar?
(a) Upper Ganga Canal
(b) Triveni Canal
(c) Sharda Canal
(d) Eastern Yamuna Canal
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

117) Which of the following is a silk textile producing centre in Bihar?
(a) Motipur
(b) Bajari
(c) Bhagalpur
(d) Dalmianagar
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c

118) At which of the following places Bharat Wagon and Engineering Co.Ltd. is situated?
(a) Madhepura
(b) Jamalpur
(c) Harnat
(d) Mokama
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: d

119) Which of the following National Highways connect Chhapara and Gopalganj?
(a) National Highway No.77
(b) National Highway No.84
(c) National Highway No.85
(d) National Highway No.80
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c

120) Which of the following districts record highest growth of population during 2001-11?
(a) Kishanganj
(b) Araria
(c) Madhepura
(d) Khagdia
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c
121) Which of the following is/are listed among the Directive Principles in Part-IV of the Constitution of India?
  1. Equal Pay for Equal Work
  2. Uniform Civil Code
III. Small family norm
  1. Education through mother tongue at primary level
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) II and III
(d) I, II and IV
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

122) Vote on Account is meant for
(a) Vote on the report of CAG
(b) To meet unforeseen expenditure
(c) Appropriating funds pending passing of budget
(d) Budget
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c

123) Constitution Day of India is celebrated on
(a) 26th October
(b) 26th November
(c) 26th January
(d) 15th August
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

124) Which officer of the Government of India has the right to take part in the proceedings of Parliament of India even though he is not a member?
(a) Vice-President
(b) Attorney General of India
(c) Comptroller and Auditor General
(d) Election Commissioner
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

125)  The Supreme Court has held that hoisting the National Flag a top the private buildings is a fundamental right o every citizen under :
(a)  Article 14 of the Constitution
(b) Article 19 (1) (a) of the Constitution
(c)  Article 21 of the Constitution
(d)  Article 25 of the Constitution
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

126) Choose the fundamental rights available to Indian Citizen but not to aliens :
  1. Freedom of Speech and Expression
  2. Equality Before the Law
III. right of Minorities
  1. Protection of Life and Liberty
(a)   I and III
(b)  I and IV
(c)  II and IV
(d)  II and III
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: a

127) A Panchayat Samiti at the block level in India is only a/an
(a)  Advisory Body
(b)  Consultative Committee
(c)  Co-ordinating and Supervisory Authority
(d) Administrative Authority
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c

128) A seat of M.P. can be declared vacant if he absents himself from the house for a continuous period of
(a)  Six months
(b) Two months
(c) Three months
(d) One year
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

129) Match the following :
  1. Union List
  2. State list
III. Concurrent list
  1. 97 entries
  2. 47 entries
c.66 entries
Codes :
I           II         III
(a)        a          b          c
(b)        a          c          b
(c)        c          a          b
(d)       c          b          a
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

130) Creation of a new state requires a majority for Constitutional Amendment.
(a)  Simple
(b)  Two-third
(c)  Three-fourth
(d)  Two-third plus ratification by half of all states
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: a

131) The expression ‘Socialist’ was introduced in the Preamble of Indian Constitution by which amendment ?
(a)  42nd Amendment
(b)  44th Amendment
(c)  46th Amendment
(d) 74th Amendment
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: a

132) President of India exercises his powers
(a)  either directly or through officers subordinate to him
(b)  through Ministers
(c)  through Prime Minister
(d)  through Cabinet
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: e

133) The ‘Ease of Doing Business Index’ is prepared and published by
(a)  World Trade Organisation
(b)  World Bank Group
(c)  United Nations
(d)  European Nations
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

134) Which one of the following measures is not likely to aid in improving India’s Balance of Payment position ?
(a)  Promotion of Import Substitution Policy
(b)  Devaluation of rupee
(c)  Imposition of higher tariff on imports
(d)  Levying of higher duties on exports
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: d
Source: Standard Books
135) Service tax was introduced in India on the recommendation of :
(a)  Kelkar Committee
(b)  Raja J. Challiah Committee
(c)  Manmohan Singh Committee
(d)  Yashwant Sinha Committee
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

136) As per Census 2011, which state has the lowest sex-ratio ?
(a)  Punjab
(b)  Haryana
(c)  Uttar Pradesh
(d)  Bihar
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

137)  The economist who for the first time scientifically determined National Income in India :
(a)  D.R. Gadgil
(b)  V.K.R.V. Rao
(c)  Manmohan Singh
(d)  Y.V.Alagh
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b
Source:

Book: V.K.R.V. Rao and B.R. Shenoy: Economic Ideas in Contrast by Kamta Prasad
138) The percentage of decadal growth of population during 2001-2011 as per Census 2011 is :
(a)  21.54
(b)  17.64
(c)  15.89
(d)  19.21
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: b

139) Which of the following is not a cash crop ?
(a)  Jute
(b)  Groundnut
(c)  Jowar
(d)  Sugarcane
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c

140) First Five Year Plan of India was based on the
(a)  Harrod Domar Model
(b)  Mahalanobis Model
(c)  Dadabhai Naroji Model
(d)  J.L. Nehru Model
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: a

141) Black revolution is related to the
(a)  Fish Production
(b)  Coal production
(c)  Crude oil production
(d)  Mustard production
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c

142) Which Indian state has the largest number of Cotton Textiles Mills ?
(a)  Madhya Pradesh
(b)  Maharashtra
(c)  Gujarat
(d)  West-Bengal
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: e

143)  Which district in Bihar is poorest according to per capita income criteria ?
(a)  Begusarai
(b)  Madhepura
(c)  Supaul
(d)  Sheohar
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: d

144) Which of the following Tax is levied by Union and collected and appropriated by States ?
(a)  Stamp duties
(b)  Passenger & Goods Tax
(c)  Estate Duty
(d)  Taxes on Newspapers
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: a

145)  Bank rate means
(a)  Interest rate charged by moneylenders
(b)  Interest rate charged by Scheduled Banks
(c)  Rate of profit of banking institution
(d)  Official rate of interest charged by Central Bank
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: d

146) In Bihar, which sector recorded highest growth during 2005-06 to 2014-15 ?
(a) Agriculture
(b)  Banking
(c)  Registered Manufacturing
(d)  Transport
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c
147) ‘SUPUR’ project in Bihar relates to :
(a)  Health
(b)  Poverty
(c)  Banking
(d)  Municipal Finances
(e) None  of the above/More than one of the above
Ans: e
148) Total length of National Highways in Bihar is :
(a)  3410 kms
(b)  3587 kms
(c)  4595 kms
(d)  4707 kms
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c
149) Per capita energy consumption in the state of Bihar is :
(a)  20 kWh
(b)  187 kWh
(c)  161 kWh
(d)  145 kWh
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: e
150)  ‘JEEVIKA’ is an initiative of Bihar Govt for :
(a)  Employment Generation
(b)  Financial Inclusion
(c)  Poverty Attenuation
(d)  Public Distribution
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: c
logoblog

Thanks for reading Bihar PSC Prelims Exam 2017: Solved Paper

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Google+ Followers