Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key

Thursday, 7 December 2017

UP Review Officer (Samiksha Adhikari) Previous Question Paper 2016

  MOHAMMAD ZEESHAN       Thursday, 7 December 2017

UP Review Officer Solved Paper 2016

1. The Blue Nile river originates from-
(A) Lake Victoria
(B) Lake Tana
(C) Lake Edward
(D) Lake Albert

Answer: (B)
The Blue Nile is a river originating at Lake Tana in Ethiopia. With the White Nile, the river becomes one of the two major tributaries of the Nile.
The Blue Nile is so-called because floods during the summer monsoon erode a vast amount of fertile soil from the Ethiopian Highlands and carry it downstream as silt, turning the water dark brown or almost black.


2. Which one of the following is not correctly matched?
Shipbuilding Centre                 State (USA)
(A) Houston                               Texas
(B) Sparrows Point                    Maryland
(C) New Orleans                        Louisiana
(D) Camden                               Florida

Answer: (D)

3. The correct sequence of the following seas from West to East is-
(A) Black Sea, Mediterranean Sea, Caspian Sea, Aral Sea
(B) Caspian Sea, Mediterranean Sea, Black Sea, Aral Sea
(C) Mediterranean Sea, Black Sea, Caspian Sea, Aral Sea
(D) Black Sea, Mediterranean Sea, Aral Sea, Caspian Sea

Answer: (C)

4. Match List-I with List II and select the correct answer from the code given below the lists :
List I
(Rivers)
(a) Lena         (b) Amur
(c) Tigris       (d) Mahi
List-II
(Flowing into)
(1) Persian Gulf
(2) Arctic Ocean
(3) Arabian Sea
(4) Pacific Ocean
(A) a – 2; b – 4; c – 1; d – 3
(B) a – 3; b – 2; c – 4; d – 1
(C) a – 4; b – 1; c – 3; d – 2
(D) a – 1; b – 3; c – 2; d – 4

Answer: (A)

5. In August 2016, China developed a system nick-named ‘Micius’ which is-
(A) an ancient Chinese musical system
(B) a quantum satellite communication system
(C) a computer game
(D) None of the above

Answer: (B)
A satellite, nicknamed Micius or Mozi (Chinese: 墨子) after the ancient Chinese philosopher and scientist, is operated by the Chinese Academy of Sciences, as well as ground stations in China. The University of Vienna and the Austrian Academy of Sciences are running the satellite’s European receiving stations.

6. For the first time in the history of Paralympics, two Indians stood on the podium together in Rio Paralympics 2016 after participating in the event-
(A) Shooting
(B) Swimming
(C) Javelin Throw
(D) High Jump

Answer: (D)
7. ‘LEMOA’ has been signed on August 29, 2016 between-
(A) India and USA
(B) India and France
(C) India and Israel
(D) India and Russia

Answer: (A)
LEMOA stands for Logistics Exchange Memorandum of Agreement (LEMOA), a tweaked India-specific version of the Logistics Support Agreement (LSA), which the U.S. has with several countries it has close military to military cooperation.
LEMOA is one of the four ‘foundational agreements’ that the U.S. enters into with its defence partners.

8. Kariba dam has been built on the river-
(A) Kafue
(B) Zambezi
(C) Chambeshi
(D) Kabompo

Answer: (B)
The Kariba Dam is a double curvature concrete arch dam in the Kariba Gorge of the Zambezi river basin between Zambia and Zimbabwe. The dam stands 128 metres (420 ft) tall and 579 metres (1,900 ft) long. The dam forms Lake Kariba which extends for 280 kilometres (170 mi) and holds 185 cubic kilometres

9. Which of the following States of India has the largest percentage of geographical area under forest as per the report of the Forest Survey of India?
(A) Manipur
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Nagaland

Answer: (C)

10. The correct sequence in descending order of the following states in terms of the proved coal reserves, as pert he report of the Ministry of Coal as on 1-4-2014 is-
(A) Chhattisgarh, Odisha, Jharkhand, Madhya Pradesh
(B) Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Jharkhand
(C) Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, Madhya Pradesh
(D) Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh

Answer: (D)

11. Consider the following statements-
Assertion (A) : National resources are those that exist in a region and can  be used also in future.
Reason (R) : The development of an actual natural resource depends upon the technology and cost of production.
Select the correct answer from the code given below :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) correctly explains (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) does not correctly explain (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

12. In their book ‘Introducing Cultural Geography’, J. E. Spencer and W. L. Thomas have divided the world into how many Cultural Worlds?
(A) 9
(B) 10
(C) 11
(D) 12

Answer: (A)

13. What is the correct North-South sequence of the following civilizations?
(A) Maya – Aztec – Muisca – Inca
(B) Maya – Muisca – Inca – Aztec
(C) Aztec – Muisca – Maya – Inca
(D) Aztec – Maya – Muisca – Inca

Answer: (D)

14. A gradual change in the manner of population growth occurring over a long period of time is known as –
(A) Demographic transition
(B) Population explosion
(C) Demographic dynamism
(D) Demographic transformation

Answer: (D)

15. According to the Indian State of Forest Report 2015 released by the Ministry of Environment, what is the percentage of total geographical area of India under forest and tree cover?
(A) 22.48
(B) 23.00
(C) 21.34
(D) 24.48

Answer: (C)

16. Arrange the following National Parks in their chronological order from the earliest to the latest and select the correct answer from the codes given below the parks –
(1) Silent Valley
(2) Jim Corbett
(3) Kaziranga
(4) Kanha
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 4, 2, 1, 3
(C) 3, 1, 4, 2
(D) 2, 4, 3, 1
Answer: (D)

17. is equal to-
(A) 1236
(B)
(C)
(D) 1238
Answer: (A)

18. The missing letters in order in the following letter series are-
ab _ _ a _ _ b _ _ cb
(A) bcbcbb
(B) abcabc
(C) cbbcab
(D) accacc
 Answer: (C)

19. Consider the following sources of power generation :
(1) Hydro      (2) Natural gas
(3) Nuclear    (4) Diesel
Arrange them in descending order of their percentage in the total installed capacity of power generation in India as on 30th September, 2016-
(A) 1, 3, 4, 2
(B) 3, 2, 1, 4
(C) 1, 2, 3, 4
(D) 2, 1, 4, 3
 Answer: (C)

20. Which one of the following is not a biotic resource ?
(A) Fresh water
(B) Coal
(C) Petroleum
(D) Fish
 Answer: (A)

 Next→
logoblog

Thanks for reading UP Review Officer (Samiksha Adhikari) Previous Question Paper 2016

Previous
« Prev Post

Recent Posts