Fundamental Rights |  UNESCO Intengible Cultural Heritage From India |  Corruption |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | 
Types of Speciation |  Unisexual and Bisexual Flowers |  DISANET |  National Child Labour Project Scheme |  Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India |
Animals and their Baby Names |  Veto Power of President & Types of Veto |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in World
Follow @ Facebook #GKPlanet




Sunday, 3 June 2018

ANSWER KEY UPSC 2018 Civil Services (IAS) Prelims Exam

  By GK Planet Team       Sunday, 3 June 2018

3 June UPSC CSE Prelim Answer Key 2018

31. Which one of the following statements correctly describes the meaning of legal tender money?
(a) The money which is tendered in courts of law to defray the fee of legal cases
(b) The money which a creditor is under compulsion to accept in settlement of his claims
(c) The bank money in the form of cheques, drafts, bills of exchange, etc.
(d) The metallic money in circulation in a country 
Answer.b
Legal tender is any official medium of payment recognized by law that can be used to extinguish a public or private debt, or meet a financial obligation. The national currency is legal tender in practically every country. A creditor is obligated to accept legal tender toward repayment of a debt.
32. If a commodity is provided free to the public by the Government, then 
(a) the opportunity cost is zero.
(b) the opportunity cost is ignored.
(c) the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the tax-paying public.
(d) the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the Government. 
Answer.c
Opportunity cost refers to a benefit that a person could have received, but gave up, to take another course of action. Stated differently, an opportunity cost represents an alternative given up when a decision is made.
33. Increase in absolute and per capita real GNP do not connote a higher level of economic development, if
(a) industrial output fails to keep pace with agricultural output.
(b) agricultural output fails to keep pace with industrial output.
(c) poverty and unemployment increase.
(d) imports grow faster than exports.
Answer.c

34. Consider the following statements: Human capital f4rmation as a concept is better explained in terms of a process, which enables
1. individuals of a country to accumulate more capital.
2. increasing the knowledge, skill levels and capacities of the people of the country.
3. accumulation of tangible wealth.
4. accumulation of intangible wealth.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 4
(d) 1, 3 and 4
Answer.b

35. Despite being a high saving economy, capital formation may not result in significant increase in output due to
(a) weak administrative machinery
(b) illiteracy
(c) high population density
(d) high capital-output ratio
Answer.d

36. After the Santhal Uprising subsided, what was/were the measure/measures taken by the colonial government?
1. The territories called `Santhal Paraganas' were created.
2. It became illegal for a Santhal to transfer land to a non-Santhal.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.c

37. Economically, one of the results of the British rule in India in the 19th century was the
(a) increase in the export of Indian handicrafts
(b) growth in the number of Indian owned factories
(c) commercialization of Indian agriculture
(d) rapid increase in the urban population
Answer.c

38. If the President of India exercises his power as provided under Article 356 of the Constitution in respect of a particular State, then
(a) the Assembly of the State is automatically dissolved.
(b) the powers of the Legislature of that State shall be exercisable by or under the authority of the Parliament.
(c) Article 19 is suspended in that State.
(d) the President can make laws relating to that State.
Answer.b

39. Consider the following pairs:
Craft                               Heritage of
1. Puthukkuli shawls     —   Tamil Nadu
2. Sujni embroidery       —  Maharashtra
3. Uppada Jamdani saris —  Karnataka
Which of the pairs given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 3 only
(d) 2 and 3
Answer.a

40. In which of the following areas can GPS technology be used?
1. Mobile phone operations
2. Banking operations
3. Controlling the power grids
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.d
logoblog

Thanks for reading ANSWER KEY UPSC 2018 Civil Services (IAS) Prelims Exam

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts ⌚

Google+ Followers