Fundamental Rights |  UNESCO Intengible Cultural Heritage From India |  Corruption |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | 
Types of Speciation |  Unisexual and Bisexual Flowers |  DISANET |  National Child Labour Project Scheme |  Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India |
Animals and their Baby Names |  Veto Power of President & Types of Veto |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in World
Follow @ Facebook #GKPlanet




Sunday, 3 June 2018

Download UPSC Prelims Previous Question Papers 2018

  By GK Planet Team       Sunday, 3 June 2018

UPSC IAS Prelims CSAT 2017 Answer Key and Question Paper Solution

71. India enacted The Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999 in order to comply with the obligations to
(a) ILO
(b) IMF
(c) UNCTAD
(d) WTO
Answer.d
A geographical indication (GI) is a name or sign used on certain products which corresponds to a specific geographical location or origin (e.g. a town, region, or country). India, as a member of the World Trade Organization (WTO), enacted the Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999 has come into force with effect from 15 September 2003. GIs have been defined under Article 22(1) of the WTO Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights(TRIPS) Agreement as: "Indications which identify a good as originating in the territory of a member, or a region or a locality in that territory, where a given quality, reputation or characteristic of the good is essentially attributable to its geographic origin."
72. Consider the following statements:
1. In India, State Governments do not have the power to auction non-coal mines.
2. Andhra Pradesh and Jharkhand do not have gold mines.
3. Rajasthan has iron ore mines.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only
Answer.c

73. With reference to digital payments, consider the following statements:
1. BHIM app allows the user to transfer money to anyone with a UPI-enabled bank account.
2. While a chip-pin debit card has four factors of authentication, BHIM app has only two factors of authentication.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.a

74. Among the following cities, which one lies on a longitude closest to that of Delhi?
(a) Bengaluru
(b) Hyderabad
(c) Nagpur
(d) Pune
Answer.c

75. International Labour Organization's Conventions 138 and 182 are related to
(a) Child labour
(b) Adaptation of agricultural practices to global climate change
(c) Regulation of food prices and food security
(d) Gender parity at the workplace
Answer.a

76. Consider the following events:
1. The first democratically elected communist party government formed in a State in India.
2. India's then largest bank, 'Imperial Bank of India', was renamed 'State Bank of India'.
3. Air India was nationalised and became the national carrier.
4. Goa became a part of independent India.
Which of the following is the correct chronological sequence of the above events?
(a) 4 - 1 - 2 - 3
(b) 3 - 2 - 1 - 4
(c) 4 - 2 - 1 - 3
(d) 3 - 1 -2 -4
Answer.b

77. Right to Privacy is protected as an intrinsic part of Right to Life and Personal Liberty.
Which of the following in the Constitution of India correctly and appropriately imply the above statement?
(a) Article 14 and the provisions under the 42nd Amendment to the Constitution
(b) Article 17 and the Directive Principles of State Policy in Part IV
(c) Article 21 and the freedoms guaranteed in Part. III
(d) Article 24 and the provisions under the 44th Amendment to the Constitution
Answer.c

78. Consider the following:
1. Areca nut
2. Barley
3. Coffee
4. Finger millet
5. Groundnut
6. Sesamum
7. Turmeric
The Cabinet Committee on Economic Affair, has announced the Minimum Support Prick for which of the above?
(a) 1, 2, 3 and 7 only
(b) 2, 4, 5 and 6 only
(c) 1, 3, 4, 5 and 6 only
(d) 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7
Answer.d

79. In which one of the following States is Pakhui Wildlife Sanctuary located?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Manipur
(c) Meghalaya
(d) Nagaland
Answer.a

80. With reference to India’s satellite launch  vehicles, consider the following statements:
1. PSLVs launch the satellites useful for  Earth resources monitoring whereas GSLVs are designed mainly to launch communication satellites.
2. Satellites launched by PSLV appear to remain permanently fixed in the same position in the sky, as viewed from a particular location on Earth.
3. GSLV Mk III is a four-staged launch l vehicle with the first and third stages l using solid rocket motors; and the second and fourth stages using liquid rocket engines.
Which of the statements given above is/are correct.?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 3 only
logoblog

Thanks for reading Download UPSC Prelims Previous Question Papers 2018

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts ⌚

Google+ Followers