Fundamental Rights |  UNESCO Intengible Cultural Heritage From India |  Corruption |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | 
Types of Speciation |  Unisexual and Bisexual Flowers |  DISANET |  National Child Labour Project Scheme |  Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India |
Animals and their Baby Names |  Veto Power of President & Types of Veto |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in World
Follow @ Facebook #GKPlanet




Sunday, 3 June 2018

IAS Paper 1 Answer Key 2018

  By GK Planet Team       Sunday, 3 June 2018

UPSC Prelims Answer Key 2018 with Explanation

41. Consider the following statements:
1. The Reserve Bank of India manages and services Government of India Securities but not any State Government Securities.
2. Treasury bills are issued by the Government of India and there are no treasury bills issued by the State Governments.
3. Treasury bills offer are issued at a discount from the par value. Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 and 2 only
(b) 3 Only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.c

42. Consider the following statements:
1. The Earth's magnetic field has reversed every few hundred thousand years.
2. When the Earth was created more than 4000 million years ago, there was 54% oxygen and no carbon dioxide.
3. When living organisms originated, they modified the early atmosphere of the Earth.
Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.a

43. The terms ‘Wanna Cry, Petya and Eternal Blue' sometimes mentioned in the news recently are related to
(a) Exo-planets
(b) Crypto-currency
(c) Cyber attacks
(d) Minisatellites
Answer.c
The WannaCry ransomware attack was a May 2017 worldwide cyberattack by the WannaCry ransomware cryptoworm, which targeted computers running the Microsoft Windows operating system by encrypting data and demanding ransom payments in the Bitcoin cryptocurrency.
44. With reference to the circumstances in Indian agriculture, the concept of "Conservation Agriculture" assumes significance. Which of the following fall under the Conservation Agriculture?
1. Avoiding the monoculture practices
2. Adopting minimum tillage
3. Avoiding the cultivation of plantation crops
4. Using crop residues to cover soil surface
5. Adopting spatial and temporal crop sequencing/crop rotations
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 3 and 4
(b) 2, 3, 4 and 5
(c) 2, 4 and 5
(d) 1, 2, 3 and 5
Answer.d

45. The term "sixth mass extinction/sixth extinction" is often mentioned in the news in the context of the discussion of
(a) Widespread monoculture practices in agriculture and large-scale commercial farming with indiscriminate use of chemicals in many parts of the world that may result in the loss of good native ecosystems.
(b) Fears of a possible collision of a meteorite with the Earth in the near future in the manner it happened 65 million years ago that caused the mass extinction of many species including those of dinosaurs.
(c) Large scale cultivation of genetically modified crops in many parts of the world and promoting their cultivation in other parts of the world which may cause the disappearance of good native crop plants and the loss of food biodiversity.
(d) Mankind's over-exploitation/misuse of natural resources, fragmentation/loss of natural habitats, destruction of ecosystems, pollution and global climate change.
Answer.b

46. Which of the following led to the introduction of English Education in India ?
1. Charter Act of 1813
2. General Committee of Public Instruction, 1823
3. Orientalist and Anglicist Controversy
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.a

47. Which one of the following is an artificial lake ?
(a) Kodaikanal (Tamil Nadu)
(b) Kolleru (Andhra Pradesh)
(c) N ainital (Uttarakhand)
(d) Renuka (Himachal Pradesh)
Answer.a
Kodaikanal Lake, also known as Kodai Lake is a manmade lake located in the Kodaikanal city in Dindigul district in Tamil Nadu, India. Sir Vere Henry Levinge, the then Collector of Madurai, was instrumental in creating the lake in 1863, amidst the Kodaikanal town which was developed by the British and early missionaries from USA. The lake is said to be Kodaikanal's most popular geographic landmark and tourist attraction.
48. With reference to Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana, consider the following statements
1. It is the flagship scheme of the Ministry of Labour and Employment.
2. It, among other things, will also impart training in soft skills, entrepreneurship, financial and digital literacy.
3. It aims to align the competencies of the unregulated workforce of the country to the National Skill Qualification Framework.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.b

49. In 1920, which of the following changed its name to “Swarajya Sabha”?
(a) All India Home Rule League
(b) Hindu Mahasabha
(c) South Indian Liberal Federation
(d) The Servants of India Society
Answer.a

50. Which among the following events happened earliest?
(a) Swami Dayanand established AnyaSamaj.
(b) Dinabandhu Mitra wrote Neeldarpan.
(c) Bankim Chandra Chattopadhyay wrote Anandmath.
(d) Satyendranath Tagore became the first Indian to succeed in the Indian Civil Services Examination.
Answer.b
logoblog

Thanks for reading IAS Paper 1 Answer Key 2018

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts ⌚

Google+ Followers