Fundamental Rights |  UNESCO Intengible Cultural Heritage From India |  Corruption |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | 
Types of Speciation |  Unisexual and Bisexual Flowers |  DISANET |  National Child Labour Project Scheme |  Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India |
Animals and their Baby Names |  Veto Power of President & Types of Veto |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in World
Follow @ Facebook #GKPlanet




Sunday, 3 June 2018

UPSC Civil Services Answer Key 2018 (Prelims)

  By GK Planet Team       Sunday, 3 June 2018

UPSC IAS Answer Key 2018 for Prelims

21. Which one of the following best describes the term "Merchant Discount Rate" sometimes seen in news ?
(a) The incentive given by a bank to a merchant for accepting payments through debit cards pertaining to that bank.
( b) The amount paid back by banks to their customers when they use debit cards for financial transactions for purchasing goods or services.
(c) The charge to a merchant by a bank for accepting payments from his customers through the bank's debit cards.
(d) The incentive given by the Government, to merchants for promoting digital payments by their customers through Point of Sale (PoS) machines and debit cards.
Answer.c
The merchant discount rate is the rate charged to a merchant for payment processing services on debit and credit card transactions. The merchant must setup this service and agree to the rate prior to accepting debit and credit cards as payment.
22. What is/are the consequence/consequences of a country becoming the member of the `Nuclear Suppliers Group'?
1. It will have access to the latest and most efficient nuclear technologies.
2. It automatically becomes a member of "The Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT)".
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.a
The Nuclear Suppliers Group (NSG) is a multilateral export control regime and a group of nuclear supplier countries that seek to prevent nuclear proliferation by controlling the export of materials, equipment and technology that can be used to manufacture nuclear weapons.
23. With reference to India's decision to levy an equalization tax of 6% on online advertisement services offered by non-resident entities, which of the following statements is/are correct?
1. It is introduced as a part of the Income Tax Act.
2. Non-resident entities that offer advertisement services in India can claim a tax credit in their home country under the "Double Taxation Avoidance Agreements".
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.a

24. Consider the following statements
1. The Fiscal Responsibility and Budget Management ( FRBM) Review Committee Report has recommended a debt to GDP ratio of 60% for the general (combined) government by 2023, comprising 40% for the Central Government and 20% for the State Governments.
2. The Central Government has domestic liabilities of 21% of GDP as compared to that of war of GDP of the State 2 Governments.
3. As per the Constitution of India, it is mandatory for a State to take the Central Government’s consent for raising any loan if the former owes any outstanding liabilities to the latter.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.c

25. Consider the following statements

1. The quantity of imported edible oils is more than the domestic production of
edible oils in the last five years.

2. The Government does not impose any customs duty on all the imported edible
oils a special case.

Which of the statements given above is/are correct

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.a

26. He wrote biographies of Mazzini, Garibaldi, Shivaji and Shrikrishna; stayed in America for some time; and was also elected to the Central Assembly. He was
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Bipin Chandra Pal
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Motilal Nehru
Answer.c

27. Consider the following statements :
1. Aadhaar card can be used as a proof of citizenship or domicile.
2. Once issued, Aadhaar number cannot be deactivated or omitted by the Issuing Authority.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.d

28. Which of the following has/have shrunk immensely/dried up in the recent past due to human activities ?
1. Aral Sea
2. Black Sea
3. Lake Baikal Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 2 only
(d) I and 3
Answer.d

29. "Rule of Law Index" is released by which of the following ?
(a) Amnesty International
(b) International Court of Justice
(c) The Office of UN Commissioner for Human Rights
(d) World Justice Project
Answer.d
The World Justice Project is an American independent, multidisciplinary organization with the stated mission of "working to advance the rule of law around the world"
30. Which one of the following links all the ATMs in India ?
(a) Indian banks' Association
(b) National Securities Depository Limited
(c) National Payments Corporation of India
(d) Reserve Bank of India

Answer.d
logoblog

Thanks for reading UPSC Civil Services Answer Key 2018 (Prelims)

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Google+ Followers