Fundamental Rights |  UNESCO Intengible Cultural Heritage From India |  Corruption |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | 
Types of Speciation |  Unisexual and Bisexual Flowers |  DISANET |  National Child Labour Project Scheme |  Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India |
Animals and their Baby Names |  Veto Power of President & Types of Veto |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in World
Follow @ Facebook #GKPlanet




Sunday, 3 June 2018

UPSC GS Prelims 2018 Question Paper Pdf

  By GK Planet Team       Sunday, 3 June 2018

UPSC 2018 Prelims Answer Key (IAS) [All Sets] 

11. With reference to the religious practices in India, the "Sthanakvasi" sect belongs to
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Vaishnavism
(d) Shaivism
Answer.b
Sthānakavāsī is a sect of Śvētāmbara Jainism founded by a merchant named Lavaji in 1653 AD. It believes that idol worship is not essential in the path of soul purification and attainment of Nirvana/Moksha. The sect is essentially a reformation of the one founded on teachings of Lonka, a fifteenth-century Jain reformer. Sthānakavāsins accept thirty-two of the Jain Agamas, the Śvētāmbara canon. Śvētāmbarins who are not Sthānakavāsins are mostly part of the Murtipujaka sect.
12. With reference to the cultural history of India, consider the following statements :
1. White marble was used in making Buland Darwaza and Khankah at Fatehpur Sikri.
2. Red sandstone and marble were used in making Ilara Imambara and Rumi Darwaza at Lucknow.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.c

13. Which one of the following foreign travellers elaborately discussed about diamonds and diamond mines of India?
(a) Francois Bernier
(b) Jean-Baptiste Tavernier
(c) Jean de Thevenot
(d) Abbe Barthelemy Carre
Answer.b
Jean-Baptiste Tavernier (1605-1689) was a French explorer and merchant. He was the first European to describe the diamond mines in India. In 1676, Tavernier published an account of his six journeys to India and Persia from 1631 to 1668 in Les Six Voyages de Jean-Baptiste Tavernier (translated into English in 1678 as The Six Voyages of John Baptista Tavernier).
14. With reference to Indian history, who among the following is a future Buddha, yet to come to save the world?
(a) Avalokiteshvara
(b) Lokesvara
(c) Maitreya
(d) Padmapani
Answer.c
According to Buddhist tradition, Maitreya is a bodhisattva who will appear on Earth in the future, achieve complete enlightenment, and teach the pure dharma. According to scriptures, Maitreya will be a successor to the present Buddha, Gautama Buddha (also known as Śākyamuni Buddha).
15. Which one of the following statements does not apply to the system of Subsidiary Alliance introduced by Lord Wellesley?
(a) To maintain a large standing army at other's expense
(b) To keep India safe from Napoleonic danger
(c) To secure a fixed income for the Company
(d) To establish British paramountcy over the Indian States
Answer.b

16. Consider the following statements :
1. In the first Lok Sabha, the single largest party in the opposition was the Swatantra Party.
2. In the Lok Sabha, a "Leader of the Opposition" was recognised for the first time in 1969.
3. In the Lok Sabha, if a party does not have a minimum of 75 members, its leader cannot be recognised as the Leader of the Opposition.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.b

17. Which of the following leaf modifications occur(s) in the desert areas to inhibit water loss?
1. Hard and waxy leaves
2. Tiny leaves
3. Thorns instead of leaves
Select the correct answer using the code given below :
(a) 2 and 3 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.d

18. As per the NSSO 70th Round “Situation Assessment Survey of Agricultural Households”, consider the following statements

1. Rajasthan has the highest percentage share of agricultural households among its rural households.
2. Out of the total agricultural households in the country, a little over 60 percent belong to OBCs.
3. In Kerala, a little over 60 percent of agricultural households reported to have received maximum income from sources other than agricultural activities.
Answer.c

19. How is the National Green Tribunal (NGT) different from the Central Pollution Control Board (CPCB)
1. The NGT has been established by an Act whereas the CPCB has been created by an executive order of the Government.
2. The NGT provides environmental justice and helps reduce the burden of litigation in the higher courts whereas the CPCB promotes cleanliness of streams and wells, and aims to improve the quality of air in the country.
Which of the statements given above is/are  correct
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.b

20. Consider the following statements :
1. The Parliament of India can place a particular law in the Ninth Schedule of the Constitution of India.
2. The validity of a law placed in the Ninth Schedule cannot be examined by any court and no judgement can be made on
it.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer.a
logoblog

Thanks for reading UPSC GS Prelims 2018 Question Paper Pdf

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts ⌚

Google+ Followers