Fundamental Rights |  UNESCO Intengible Cultural Heritage From India |  Corruption |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | 
Types of Speciation |  Unisexual and Bisexual Flowers |  DISANET |  National Child Labour Project Scheme |  Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India |
Animals and their Baby Names |  Veto Power of President & Types of Veto |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in World
Follow @ Facebook #GKPlanet




Sunday, 3 June 2018

UPSC IAS Answer Key 2018 | Civil Services Prelims Exam GS Paper-I

  By GK Planet Team       Sunday, 3 June 2018

UPSC IAS Answer Key 2018

81. With reference to the governance of public sector banking in India, consider the following statements
1. Capital infusion into public sector banks by the Government of India has steadily increased in the last decade.
2. To put the public sector banks in order, the merger of associate banks with the parent State Bank of India has been affected.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.c

82. Consider the following items:
1. Cereal grains hulled
2. Chicken eggs cooked
3. Fish processed and canned
4. Newspapers containing advertising material
Which of the above items is/are exempted under GST (Goods and Services Tax)?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer.d

83. Consider the following statements:
1. The definition of "Critical Wildlife Habitat" is incorporated in the Forest Rights Act, 2006.
2. For the first time in India, Baigas have been given Habitat Rights.
3. Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change officially decides and declares Habitat Rights for Primitive and Vulnerable Tribal Groups in any part of India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.a

84. Consider the following:
1. Birds
2. Dust blowing
3. Rain
4. Wind blowing
Which of the above spread plant diseases?
(a) 1 and 3 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer.d

85. With reference to organic farming in India, consider the following statements:
1. The National Programme for Organic Production' (NPOP) is operated under the guidelines and directions of the Union Ministry of Rural Development.
2. The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority' (APEDA) functions as the Secretariat for the implementation of NPOP.
3. Sikkim has become India's first fully organic State.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.b

86. Regarding Money Bill, which of the following statements is not correct?
(a ) A bill shall be deemed to be a Money Bill if it contains only provisions relating to imposition, abolition, remission, alteration or regulation of any tax.
(b) A Money Bill has provisions for the custody of the Consolidated Fund of India or the Contingency Fund of India.
(c) A Money Bill is concerned with the appropriation of money out of the Contingency Fund of India.
(d) A Money Bill deals with the regulation of borrowing of money or giving of any guarantee by the Government of India.
Answer.c

87. With reference to the election of the President of India, consider the following statements:
1. The value of the vote of each MLA varies from State to State.
2. The value of the vote of MPs of the Lok Sabha is more than the value of the vote of MPs of the Rajya Sabha.

Which of Flu statements given above is/are Correct?
(a) 1 ,only
(b)2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 Or 2
Answer.c

88. In the Indian context, what is the implication of ratifying the 'Additional Protocol' with the `International Atomic Energy Agency (IAEA)' ?
(a) The civilian nuclear reactors come under IAEA safeguards.
(b) The military nuclear installations come under the inspection of IAEA.
(c) The country will have the privilege to buy uranium from the Nuclear Suppliers Group (NSG).
(d) The country automatically becomes a member of the NSG.
Answer.a

89. Consider the following countries :
1. Australia
2. Canada
3. China
4. India
5. Japan
6. USA
Which of the above are among the 'free-trade partners' of ASEAN ?
(a) 1, 2, 4 and 5
(b) 3, 4, 5 and 6
(c) 1, 3, 4 and 5
(d) 2, 3, 4 and 6
Answer.c

90. With reference to the 'Global Alliance for Climate-Smart Agriculture (CACSA)', which of the following statements is/are correct.''
1. GACSA is an outcome of the Climate Summit held in Paris in 2015.
2. Membership of GACSA does not create any binding obligations.
3. India was instrumental in the creation
of  GACSA.
Select the correct answer using the code given
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. b
logoblog

Thanks for reading UPSC IAS Answer Key 2018 | Civil Services Prelims Exam GS Paper-I

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts ⌚

Google+ Followers