Fundamental Rights |  UNESCO Intengible Cultural Heritage From India |  Corruption |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | 
Types of Speciation |  Unisexual and Bisexual Flowers |  DISANET |  National Child Labour Project Scheme |  Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India |
Animals and their Baby Names |  Veto Power of President & Types of Veto |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in World
Follow @ Facebook #GKPlanet




Sunday, 3 June 2018

UPSC IAS Prelims (CSAT) Exam 2018 Question Paper and Answer Key

  By GK Planet Team       Sunday, 3 June 2018

UPSC Prelims 2018 Answer Key | IAS prelims 2018 Answer

51. Which of the following is/are the possible consequence/s of heavy sand mining in riverbeds ?
1. Decreased salinity in the river
2. Pollution of groundwater
3. Lowering of the water-table
Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 ,2 and 3
Answer.b

52. With reference to agricultural soils, consider the following statements :
1. A high content of organic matter in soil drastically reduces its water holding capacity.
2. Soil does not play any role in the sulphur cycle.
3. Irrigation over a period of time can contribute to the salinization of some agricultural lands. Which of the statements given above is/are correct ? 

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.b

53. The Partnership for Action on Green Economy (PAGE), a UN mechanism to assist countries transition towards greener and more inclusive economies, emerged at 
(a) The Earth Summit on Sustainable Development 2002, Johannesburg
(b) The United Nations Conference on Sustainable Development 2012, Rio de Janeiro
(c) The United Nations Framework Convention on Climate Change 2015, Paris
(d) The World Sustainable Development Summit 2016, New Delhi
Answer.b

54. "3D printing" has applications in which of the following?
1. Preparation of confectionery items
2. Manufacture of bionic ears
3. Automotive industry
4. Reconstructive surgeries
5. Data processing technologies
Select the correct answer using the code given below :

(a) 1, 3 and 4 only
(b) 2, 3 and 5 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

55. Consider the following statements:
1. The Barren Island volcano is an active volcano located in the Indian territory.
2. Barren Island lies about 140 km east of Great Nicobar.
3. The last time the Barren Island volcano erupted was in 1991 and it has remained inactive since then.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1 and 3
Answer.d

56. Why is a plant called Prosopis juliflora often mentioned in news ? 

(a) Its extract is widely used in cosmetics.
(b) It tends to reduce the biodiversity in the area in which it grows.
(c) Its extract is used in the synthesis of pesticides.
(d) None of the above 
Answer.b

57. Consider the following statements 

1. Most of the world's coral reefs are in tropical waters.
2. More than one-third of the world's coral reefs are located in the territories of
Australia, Indonesia and Philippines.
3. Coral reefs host far more number of animal phyla than those hosted by tropical rainforests.

Which of the statements given above is/are correct ? 


(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c)  1and 3 only
(d) 1, 2 and 3

58. "Momentum for Change : Climate Neutral Now" is an initiative launched by
(a) The Intergovernmental Panel on Climate Change
(b) The UNEP Secretariat
(c) The UNFCCC Secretariat
(d) The World Meteorological Organisation
Answer.c
The UNFCCC secretariat launched its Climate Neutral Now initiative in 2015. The following year, the secretariatlaunched a new pillar under its Momentum for Change initiative focused on Climate Neutral Now, as part of larger efforts to showcase successful climate action around the world.
59. With reference to educational institutes during colonial rule in India, consider the following pairs :

            Institution                                             Founder

1. Sanskrit College William at Benaras -                William Jones
2. Calcutta Madarsa    -                                  Warren Hastings
3. Fort William Arthur College     -                      Arthur Wellesley

Which of the pairs given above is/are correct ? 

(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only
Answer.b

60. Consider the following pairs :
Regions sometimes mentioned in news      Country
1. Catalonia            -                            Spain
2. Crimea          -                                Hungary
3. Mindanao     -                                Philippines
4. Oromia           -                               Nigeria
Which of the pairs given above are correctly matched ? 
(a) 1, 2 and 3
(b)) 3 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 4 only
Answer.c
logoblog

Thanks for reading UPSC IAS Prelims (CSAT) Exam 2018 Question Paper and Answer Key

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Google+ Followers