Fundamental Rights |  UNESCO Intengible Cultural Heritage From India |  Corruption |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | 
Types of Speciation |  Unisexual and Bisexual Flowers |  DISANET |  National Child Labour Project Scheme |  Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India |
Animals and their Baby Names |  Veto Power of President & Types of Veto |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in World
Follow @ Facebook #GKPlanet




Sunday, 3 June 2018

UPSC Prelims 2018 Answer Key | Question Paper PDF

  By GK Planet Team       Sunday, 3 June 2018

UPSC Prelims Answer Key 2018

1. With reference to the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS), consider the following statements :
1. IRNSS has three satellites in geostationary and four satellites in geosynchronous orbits.
2. IRNSS covers entire India and about 5500 sq. km beyond its borders.
3. India will have its own satellite navigation system with full global coverage by the middle of 2019.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) None
Answer.a
The Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS) with an operational name of NAVIC ("sailor" or "navigator" in Sanskrit, Hindi and many other Indian languages, which also stands for NAVigation with Indian Constellation) is an autonomous regional satellite navigation system, that provides accurate real-time positioning and timing services. It covers India and a region extending 1,500 km (930 mi) around it, with plans for further extension. The system at present consists of a constellation of seven satellites with two additional satellites on ground as stand-by.
2. Consider the following phenomena :
1. Light is affected by gravity.
2. The Universe is constantly expanding.
3. Matter warps its surrounding space-time.
Which of the above is/are the prediction/predictions of Albert Einstein's General Theory of Relativity, often discussed in media?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.a

3. With reference to the Genetically Modified mustard (GM mustard) developed in India, consider the following statements :
1. GM mustard has the genes of a soil bacterium that give the plant the property of pest-resistance to a wide variety of pests.
2. GM mustard has the genes that allow the plant cross-pollination and hybridization.
3. GM mustard has been developed jointly by the IARI and Punjab Agricultural University.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)1 and 3 only
(b)2 only
(c)2 and 3 only
(d)1, 2 and 3
Answer.b


4. Consider the following pairs :
Terms sometimes seen in news                     Context /Topic
1. Belle II experiment                              -Artificial Intelligence
2. Blockchain technology                         -Digital/ Cryptocurrency
3. CRISPR — Cas9                                  -Particle Physics
Which of the pairs given above is/are correctly matched ?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.c

5. Which of the following statements best describes "carbon fertilization"?
(a) Increased plant growth due to increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
(b) Increased temperature of Earth due to increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
(c) Increased acidity of oceans as a result of increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
(d) Adaptation of all living beings on Earth to the climate change brought about hr the increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
Answer.a
The CO2 fertilization effect or carbon fertilization effect suggests that the increase of carbon dioxide in the atmosphere increases the rate of photosynthesis in plants. The effect varies depending on the plant species, the temperature, and the availability of water and nutrients.
6. When the alarm of your smartphone rings in the morning, you wake up and tap it to stop the alarm which causes your geyser to be switched on automatically. The smart min-or in your bathroom shows the day's weather and also indicates the level of water in your overhead tank. After you take some groceries from your refrigerator for making breakfast, it recognises the shortage of stock in it and places an order for the supply of fresh grocery items. When you step out of your house and lock the door, all lights, fans, geysers and AC machines get switched off automatically. On your way to office, your car warns you about traffic congestion ahead and suggests an alternative route, and if you are late for a meeting, it sends a- message to your office accordingly.
In the context of emerging communication technologies, which one of the following term" best applies to the above scenario?
(a) Border Gateway Protocol
(b) Internet of Things
(c) Internet Protocol
(d) Virtual Private Network
Answer.b

7. With reference to solar power production in India, consider the following statements:
1. India is the third largest in the world in the manufacture of silicon wafers used in photovoltaic units.
2. The solar power tariffs are determined by the Solar Energy Corporation of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.b

8. The staple commodities of export by the English East India Company from Bengal in the middle of the 18th century were
(a) Raw cotton, oil-seeds and opium
(b) Sugar, salt, zinc and lead
(c) Copper, silver, gold, spices and tea
(d) Cotton, silk, saltpetre and opium
Answer.a

9. Which one of the following is a very significant aspect of the Champaran Satyagraha?
(a) Active all-India participation of lawyers, students and women in the National Movement
(b) Active involvement of Dalit and Tribal communities of India in the National Movement
(c) Joining of peasant unrest to India's National Movement
(d) Drastic decrease in the cultivation of plantation crops and commercial crops
Answer.c

10. Who among the following were the founders of the "Hind Mazdoor Sabha" established in 1948 ?
(a) B. Krishna Pillai, E.M.S. Namboodiripad and K.C. George
(b) Jayaprakash Narayan, Deen Day al Upadhyay and M.N. Roy
(c) C.P. Ramaswamy Iyer, K. Kamaraj and Veeresalingam Pantulu
(d) Ashok Mehta, T.S. Ramanujam and G.G. Mehta

Answer.d
Previous  Next→
logoblog

Thanks for reading UPSC Prelims 2018 Answer Key | Question Paper PDF

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Google+ Followers