Fundamental Rights |  UNESCO Intengible Cultural Heritage From India |  Corruption |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | 
Types of Speciation |  Unisexual and Bisexual Flowers |  DISANET |  National Child Labour Project Scheme |  Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India |
Animals and their Baby Names |  Veto Power of President & Types of Veto |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in World
Follow @ Facebook #GKPlanet




Sunday, 3 June 2018

UPSC Prelims Answer Key 2018 | UPSC Solved Paper 2018

  By GK Planet Team       Sunday, 3 June 2018
Answer Key | Solved Paper

91. Which of the following is/are the aim/aims of "Digital India" Plan of the Government of India?
1. Formation of India's own Internet companies like China did.
2. Establish a policy framework to encourage overseas multinational corporations that collect Big Data to build their large data centres within our national geographical boundaries.
3 Connect many of our villages to the Internet and bring Wi-Fi to many of our school, public places and major tourist

Select the correct answer using the code given below
(a ) 1 and 2 only
( b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.b

92. Consider the following pairs:
Town sometime mentioned in news           Country
1.Aleppo                                              –Syria
2.Kirkuk                                               -Yemen
3.Mosul                                            - Palestine
4. Mazar -i- Sharif                            - Afghanistan
Which of the pairs given above are correctly matched?
(a) 1and 2
(b) 1 and 4
(c) 2 and3
(d) 3and 4
Answer.b

93. In the federation established by The Government on India Act of 1935. Residuary Power were given to the
(a) Federal Legislature
(b) Governor General
(c) Provincial Legislature
(d) Provincial Governors
Answer.b

94. Consider the following statements:
1. The Speaker of the Legislative Assembly shall vacate his/her office if he/she ceases to be a member of  the Assembly.
2. Whenever the Legislative Assembly is dissolved, the Speaker shall vacate his/her immediately.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.a

95. Which one of the following reflects the nicest, appropriate relationship between law and liberty?
(a) if there are inure laws, there is less liberty.
(b) If there are no laws, there is no liberty.
(c) If there is liberty, laws have to be made by the people.
(d) If laws are changed too often, liberty is in danger.
Answer.b

96. Consider the following statements:
1. No criminal proceedings shall be instituted against the Governor of a State any court during his term of office.
2. The emoluments and allowances of the Governor of a State shall not be diminished during his term of office.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.c

97. The well-known painting "Bani Thani" belongs to the
(a) Bundi school
(b) Jaipur school
(c) Kangra school
(d) Kishangarh school
Answer.d

98. What is "Terminal High Altitude Area Defense (THAAD)", sometimes seen in the news?
(a) An Israeli radar system
(b) India's indigenous anti-missile programme
(c) An American anti-missile system
(d) A defense collaboration between Japan and South Korea
Answer.c

99. With reference to cultural history of India, consider the following statements :
1. Most of the Tyagaraja Kritis are devotional songs in praise of Lord Krishna.
2. Tyagaraja created several new ragas.
3. Annamacharya and Tyagaraja are contemporaries.
4. Annamacharya kirtanas are devotional songs in praise of Lord Venkateshwara.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
Answer.b

100. Which of the following are regarded as the main features of the "Rule of Law" ?
1. Limitation of powers
2. Equality before law
3. People's responsibility to the Government
4. Liberty and civil rights
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: c
logoblog

Thanks for reading UPSC Prelims Answer Key 2018 | UPSC Solved Paper 2018

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts ⌚

Google+ Followers