Fundamental Rights |  UNESCO Intengible Cultural Heritage From India |  Corruption |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | 
Types of Speciation |  Unisexual and Bisexual Flowers |  DISANET |  National Child Labour Project Scheme |  Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India |
Animals and their Baby Names |  Veto Power of President & Types of Veto |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in World
Follow @ Facebook #GKPlanet




Sunday, 16 December 2018

Bihar PSC: BPSC 2018 Answer Key | Solved Paper

  By GK Planet Team       Sunday, 16 December 2018

BPSC 2018 Answer Key | BPSC 2018 Solved Paper

1. Which of the following has pH value 7?
A. Pure water
B. Neutral solution
C. Basic solution
D. Acidic solution
E. None of the above/More than one of the above
Answer. More than one of the above
If the pH of a solution is less than 7, the solution is called acidic; if the pH is about 7, the solution is neutral; if the pH is greater than 7, the solution is is called basic. In an acidic solution, then, the concentration of hydrogen ions is greater than the concentration of hydroxide ions.The pH of pure water is 7. In general, water with a pH lower than 7 is considered acidic, and with a pH greater than 7 is considered basic. The normal range for pH in surface water systems is 6.5 to 8.5, and the pH range for groundwater systems is between 6 to 8.5.
2. Which of the following elements does not contain neutrons?
A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Copper
E. None of the above/More than one of the above
Answer. Hydrogen
Hydrogen is a chemical element with symbol H and atomic number 1. With a standard atomic weight of 1.008, hydrogen is the lightest element on the periodic table. Its monatomic form (H) is the most abundant chemical substance in the Universe, constituting roughly 75% of all baryonic mass. Non-remnant stars are mainly composed of hydrogen in the plasma state. The most common isotope of hydrogen, termed protium (name rarely used, symbol 1H), has one proton and no neutrons.
3. Angstrom is a unit of
A. wavelength
B. energy
C. frequency
D. velocity
E. None of the above/More than one of the above
Answer. Wavelength
An angstrom or ångström is a unit of length used to measure very small distances. One angstrom is equal to 10−10 m (one ten-billionth of a meter or 0.1 nanometers).
4. Frequency is measured in
A. hertz
B. meter/ second
C. radian
D. watt
E. None of the above/More than one of the above
Answer. Hertz

5. Who discovered DNA?
A. James Watson and Francis Crick
B. Gregor Mendel
C. Johannsen
D. Hargovind Khorana
E. None of the above/More than one of the above
Answer. James Watson and Francis Crick
James Dewey Watson (born April 6, 1928) is an American molecular biologist, geneticist and zoologist, best known as one of the co-discoverers of the structure of DNA in 1953 with Francis Crick. Watson, Crick, and Maurice Wilkins were awarded the 1962 Nobel Prize in Physiology or Medicine "for their discoveries concerning the molecular structure of nucleic acids and its significance for information transfer in living material".
6. What is triglyceride?
A. Protein
B. Carbohydrate
C. Fat
D. Mineral
E. None of the above More than one of the above
Answer. Fat
Triglycerides are a type of fat (lipid) found in your blood. When you eat, your body converts any calories it doesn't need to use right away into triglycerides. The triglycerides are stored in your fat cells. Later, hormones release triglycerides for energy between meals.
7. Electroencephalogram (EEG) is used in monitoring
A. heart
B. liver
C. pancreas
D. brain
E. None of the above/More than one of the above
Answer. Brain
An electroencephalogram (EEG) is a test that detects electrical activity in your brain using small, metal discs (electrodes) attached to your scalp. Your brain cells communicate via electrical impulses and are active all the time, even when you're asleep.
8. Body temperature is regulated by
A. thalamus
B. hypothalamus
C. cerebellum
D. medulla
E. None of the above/More than one of the above
Answer. Hypothalamus
The hypothalamus is a small region of the brain. It's located at the base of the brain, near the pituitary gland. While it's very small, the hypothalamus plays a crucial role in many important functions, including releasing hormones. regulating body temperature.
9. Choose the correct statement.
A. Wavelength of red light is less than violet light.
B. Wavelength of red light is more than violet light.
C. Wavelength of violet light is more than green light.
D. Wavelength of violet light is more than yellow light.
E. None of the above/More than one of the above
Answer. Wavelength of red light is more than violet light.
Red light has the highest wavelength. It is situated extremely right side of visible light on the electromagnetic spectrum. But has lowest frequency.
Violet has the highest frequency and the shortest wavelength of the visible colors of light
10. The value of 40 degrees Celsius in Fahrenheit scale is
A. 104 °F
B. 100 °F
C. 102 °F
D. 75 °F
E. None of the above/More than one of the above
Answer. 104 °F

11. The unit of electric power is
A. ampere
B. volt
C. coulomb
D. watt
E. None of the above/More than one of the above
Answer. Watt
Electric power is the rate, per unit time, at whichelectrical energy is transferred by an electric circuit. The SI unit of power is the watt, one joule per second. Electric power is usually produced byelectric generators, but can also be supplied by sources such as electric batteries.
12. In electrical motor
A. heat is converted into electrical energy
B. electrical energy is converted into heat
C.electrical energy is converted into mechanical energy
D. mechanical energy is converted into electrical energy
E. None of the above/More than one of the above
Answer. electrical energy is converted into mechanical energy

13. Human body contains
A. about 70% water
B. 20%-30% water
C. 10%-20% water
D. 30%-40% water
E. None of the above/More than one of the above
Answer. A

14. The device to measure electric current is
A. voltmeter
B. ammeter
C. voltameter
D. potentiometer
E. None of the above/More than one of the above
Answer. B

15. The main component of greenhouse gases is
A. carbon dioxide
B. methane nitrous oxide
D. ozone
E. None of the above/More than one of the above
Answer. E

16. Einstein got the Nobel Prize for
A. relativity
B. Bose-Einstein condensation
C. mass-energy equivalence
D. photoelectric effect
E. None of the above/More than one of the above
Answer. D

17. The powerhouse of cell is
A. cell wall
B. mitochondrion
C. ribosome
D. nucleus
E. None of the above/More than one of the above
Answer. B

18. AIDS is caused by
A. water
B. bacteria
C. virus
D. fungus
E. None of the above/More than one of the above
Answer. C

19. Which instrument is used to measure humidity?
A. Hydrometer
B. Hygrometer
C. Pyrometer
D. Lactometer
E. None of the above/More than one of the above
Answer. B

20. What is the unit of pressure?
A. Newton/sq. meter
B. Newton-meter
C. Newton
D. Newton/meter
E. None of the above/More than one of the above
Answer. A
logoblog

Thanks for reading Bihar PSC: BPSC 2018 Answer Key | Solved Paper

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts ⌚

Google+ Followers

Video Lectures